Struka: OI su spektakli koji izmiču kontroli

Najskuplje Olimpijske igre na svijetu počinju u petak. Rusija je za njihovo organiziranje u Sočiju potrošila blizu 50 milijardi dolara.

To je gotovo deset puta više nego što je potrošila Kanada na Zimske olimpijske igre 2010. godine.

Olimpijski plamen više ne gori u Vancouveru, ali na svakom koraku u gradu su podsjetnici na igre održane prije četiri godine.

Tu je nekoliko sportskih stadiona, nova željeznička linija do gradskog aerodroma, kuće, centri. Cijena Olimpijskih igara u Vancouveru bila je 6,2 milijarde dolara, sitnica za ono što Rusija troši.

Direktor kanadskih igara John Furlong kaže da su pazili na svaki cent.

Cijena skočila na 51 milijardu dolara

“Tu su bili krv, znoj i suze. Radili smo dan i noć. Sve smo provjeravali, i najmanju stavku, kako bismo pronašli način da završimo projekt”, kaže Furlong.

Kada je 2007. godine ruski predsjednik Vladimir Putin Međunarodnom olimpijskom odboru predložio Soči, obećao je da troškovi Igara neće preći 12 milijardi dolara.

Od tada, cijena je skočila na nevjerojatnih 51 milijardu.

“Prema istrazi ruskih aktivista protiv korupcije, oporbenih političara, pa čak i starijeg člana Olimpijskog odbora, enormna cijena Igara u Sočiju je zapravo rezultat ucjena, provizija i pronevjera”, javlja iz Vancouvera reporter Al Jazeere Rob Reynolds.

“Postoje različite prevare koje uključuju napuhavanje cijena, a potom stavljanje razlike u džepove. Cijene ugovora su mnogo veće nego što su trebale biti. Tako da će to biti najskuplje Igre ikad”, kaže Jeffrey Mankoff iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

“Igre postale nacionalni spektakli”

Olimpijske medalje izložene u kongresnom centru u Vancouveru ponosni su podsjetnik na kanadske igre.

No, Robert van Wynsberghe, koji istražuje financijske aspekte olimpijada, smatra da su igre postale nacionalni spektakli koji izmiču kontroli.

“Osim priče o održivosti, ovakvi događaji postaju način nacionalne promidžbe. Vidimo to na primjeru Ria de Janeira i Sočija. Vidjeli smo i na primjeru Pekinga. A sada i Svjetski kup na neki način postaje kao ovo. Igre su samo platforma na kojoj se gradi međunarodni imidž”, smatra Van Wynsberghe.

Zbog ovog trenda, više nego skromne Olimpijske igre u Kanadi možda će u povijesti ostati zabilježene kao posljednje takve.

Izvor: Al Jazeera