Jedna od najljepših olimpijskih priča

Jednu od najljepših olimpijskih priča u Sočiju ispričala je izvrsna slovenska skijašica Tina Maze. Osvojila je dvije zlatne medalje i tako oduševila zemljake, koji su vjerovali da upravo ona može donijeti prvo zlato Sloveniji. 

Nakon pobjede, legla je na snijeg i zaplivala…  Tako je Tina Maze proslavila zlato u veleslalomu.

U Vancouveru je bila srebrna u veleslalomu i superveleslalomu.

Mlada država

U Sočiju najbolja u spustu i veleslalomu. Osvojila je prvu zlatnu medalju za svoju zemlju i potvrdila da je jedna od najboljih skijašica današnjice.

“Slovenija je mlada država, ima samo 20 godina i to je kao u životu – osoba sa 20 godina nekada ne zna gdje je, još se traži. Smatram da je i Slovenija na istom putu. Sjajni ljudi, velikog srca, sjajni sportisti… Vjerujem u taj duh. Ovdje smo svi, hokejaši, skakači, skijaši. Bile su ovo nevjerovatne Olimpijske igre za nas. Veoma sam ponosna zbog toga, a još više jer sam upravo ja lider…”, kazuje Tina Maze.

Kad neko sa tri godine stane na skije, ne znači da će napraviti uspješnu karijeru. Tina Maze je uspjela, jer je imala talent, ali i radne navike. Jedno bez drugog ne ide.

Tinin trener Andrea Massi je probao otkriti tajnu uspjeha: “Morate ostati opušteni. Kontrolišete emocije, duboko dišete… Nežka Poljanšek, Tinina fizioterapeutkinja, dobra je učiteljica. Ja ne radim ovdje za novac. Radim s emocijama.”

Tina Maze je prošle godine osvojila Zlatni globus. Bila je neuhvatljiva za konkurente.

Ove sezone tempirala je formu za Soči. I baš tu je demonstrirala nevjerovatnu skijašku moć.

Postaviti ciljeve

Djevojka rođena u Slovenj Gradecu prije 15 godina je prvi put skijala u Svjetskom kupu, i to na svom terenu, u Mariboru 1999. godine.

“Morate postaviti neke ciljeve. Prošle godine moj cilj bio je osvajanje globusa, i uspjela sam. Ove godine cilj mi je bio osvajanje zlata na ZOI-ju, i sada imam i to. To je više od očekivanog. Ostvarila sam ono što sam planirala. Bila sam posebno motivisana za Soči, i na kraju sam uspjela”, navodi Tina Maze.

Maze je u Sočiju na najljepši način ispričala svoju olimpijsku bajku. 

Izvor: Al Jazeera