Olimpijsko zlato za Hamelina i Hoefl-Riesch

Osim zlata u Sočiju, Hoefl-Riesch je prije četiri godine u Vancouveru bila najbolja u kombinaciji i slalomu (EPA)

Kanađanin Charles Hamelin osvojio je zlatnu medalju u utrci brzog klizanja u disciplini 1.500 metara na 22. Zimskim olimpijskim igrama u ruskom Sočiju, a zlato u alpskoj skijaškoj kombinaciji ponijela je Njemica Maria Hoefl-Riesch, što je, i za jedno i drugo, treće olimpijsko zlato u karijeri.

Finalnu utrku brzog klizanja na 1.500 metara u ledenoj dvorani Iceberg Hamelin je završio u vremenu od 2:14:985, što je bilo nedostižno za njegove konkurente.

Hamelin je i na ZOI-ju u Vancouveru 2010. godine osvojio zlatne medalje u utrkama na 500 i 5.000 metara, podsjeća agencija Anadolija.

Sudar na stazi

Finale u brzom klizanju na 1.500 metara voženo je u ponedjeljak u dvije utrke po sedam takmičara.

Srebrnu medalju osvojio je Kinez Tianyu Han, dok je bronzana medalja pripala ruskom takmičaru Viktoru Anu.

Južnokorejanac Se-young Park sudario se sa svojim rivalom iz Holandije Shinkom Knegtom i obojica su završili na zaštitnoj ogradi te nisu završili utrku.

Sudije su kaznile Južnokorejanca.

Nezgoda se dogodila i u drugoj finalnoj utrci kada se uoči završnog kruga povrijedio Britanac Jack Whelbourne, koji je, također, ostao bez plasmana.

Kostelić najuspješnija

Danas je završeno takmičenje i u alpskoj disciplini kombinacije za žene, a najbrže vrijeme utrka spusta i slaloma ostvarila je Njemica Maria Hoefl-Riesch.

Ona je u Vancouveru 2010. godine osvojila zlato u utrkama slaloma i kombinacije.

U zimskom skijaškom centru Rosa Khutor Hoefl-Riesch je zlato osvojila ukupnim vremenom 2:34:62, a srebro je pripalo Austrijanki Nicole Hosp, koja je utrku spusta i slaloma završila u vremenu 2:35:02, dok se bronzom okitila Amerikanka Julia Mancuso s vremenom 2:35:15.

Najuspješnija je i dalje hrvatska skijašica Janica Kostelić, koja je jedina osvojila četiri olimpijska zlata i jedina je skijašica koja je osvojila tri zlata na jednim igrama.

Izvor: Agencije