I nogomet na neutralnom terenu zbog ebole

Prioritet je zdravlje svih igrača i sudionika predstojećeg Svjetskog klupskog prvenstva, poručuje FIFA (AFP)

Afrička nogometna konfederacija (CAF) podržala je odluku Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) da se utakmice reprezentacija Gvineje, Sijera Leonea i Liberije, država u kojima je zabilježen najveći broj slučajeva virusa ebole, igraju na neutralnim terenima.

Također, preporučeno je testiranje igrača i njihovih suigrača koji su putovali u zemlje u kojima su zabilježeni slučajevi virusa ebole prije utakmica, praćenje zdravstvenog stanja, te mjerenje tjelesne temperature nogometaša iz tri spomenute države.

Od virusa ebola do sada je, najviše na području Zapadne Afrike, umrlo gotovo 5.000 osoba.

FIFA je, također, na službenoj stranici objavila kako nastavlja s pripremama za Svjetsko klupsko prvenstvo koje će se od 10. do 20. prosinca održati u Maroku.

Poznato pet od sedam učesnika

FIFA navodi da surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), da su poduzeli sve potrebne mjere te da nastavljaju s istraživanjima kada je o širenju virusa ebole riječ.

Kako navode, prioritet je zdravlje svih igrača i sudionika na predstojećem prvenstvu na kojem će nastupiti prvaci kontinentalnih federacija.

Za sada je poznato pet od sedam sudionika – europski prvak Real Madrid, prvak Južne Amerike argentinski San Lorenzo, prvak CONCACAF-a meksički Cruz Azul, prvak Oceanije Auckland City, te kao domaćin Moghreb Tetouan.

Još su nepoznati prvak Afrike (ES Setif ili AS Vita Club) te prvak Azije (Western Sydney Wanderers ili Al Hilal).

Krovna nogometna asocijacija je objavila i kako, prema podacima WHO-a, u Maroku do sada nije zabilježen nijedan slučaj ebole te nastavljaju s planiranim pripremama.

Izvor: Agencije