FS Srbije: Kontradiktornost i neprincipijelnost UEFA-e

Udovičić smatra da je nelogično je da se Srbiji oduzmu tri boda (EPA)

Fudbalski savez Srbije (FSS), na današnjoj sjednici Odbora za hitna pitanja, odlučio je iskoristiti pravo žalbe Komisiji za žalbe Evropske nogometne asocijacije (UEFA) nakon odluke evropske kuće nogometa o prekinutoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Iz FSS-a, na zvaničnoj internetskoj stranici Saveza, navode kako su neki od razloga odluke o podnošenju žalbe slijedeći:

„Kontradiktornost u procesu odlučivanja – utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, a usledilo je oduzimanje bodova samo našoj reprezentaciji. U istom trenutku dokazana je krivica protivničke strane, a nama su oduzeta tri boda, koja predstavljaju 12,5 odsto ukupnog broja bodova koje može da osvoji jedan tim u našoj grupi“, kažu iz FSS-a.

Naredni razlog koji navode je „neprincipijelnost u poređenju sa odlukama istog tela –  Kontrolne i disciplinske komisije UEFA-e, sa donesenim odlukama posle ‘slučaja Đenova'“.

„Tada je ustanovljeno da organizator utakmice (FS Italije) nije kriv za incidente i sve izrečene kazne (registracija utakmice 3:0 za Italiju, meč bez prisustva publike i finansijske disciplinske mere) su bile protiv druge strane (FS Srbije). Sada je registracijom utakmice 3:0 za Srbiju definisana i ustanovljena krivica druge strane, a sve ostale odluke su u suprotnosti sa tim i na štetu su FS Srbije.“

‘Presedan u odlučivanju’

Iz krovne kuće nogometa Srbije ističu kako je riječ o presedanu u procesu odlučivanja pred organima UEFA-e od trenutka „kada je reprezentacija Jugoslavije izbačena sa finalnog turnira Prvenstva Evrope 1992. godine u Švedskoj, jer ni ta ni ova odluka nisu bazirane isključivo na primeni takmičarskih pravila“.

„Očekivali smo da sve odluke tela i organa UEFA-e budu fer i jednako primenjive na svakom takmičarskom stepeniku. Naime, pitanje je šta bi se dogodilo da je ova utakmica bila u okviru baraža, da li bi se tada i kome oduzimali bodovi? Stičemo utisak da se na FSS-u i srpskom fudbalu konstantno probaju novi modusi, a posebno sa aspekta izricanja disciplinsko-kaznenih mera, jer do sada nismo bili svedoci da se u okviru evropskih kvalifikacija utakmica registruje službenim rezultatom u korist jednog tima, a zatim se tom timu i oduzmu bodovi“, navodi se na stranici Saveza.

UEFA je također kaznila FSS i Fudbalski savez Albanije (FSHF) novčanom kaznom od po 100.000 eura.

FSHF je najavio žalbu na izrečenu kaznu.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić ranije je izjavio da je odluka UEFA-e, najblaže rečeno, kontradiktorna i najavio da će pružiti podršku FSS-u, ukoliko odluči da podnese žalbu.

“Kaznu UEFA-e, prema našem savezu, najblaže rečeno vidim kao kontradiktornu i nepravednu, šta god da bude navedeno kao obrazloženje i razlog za donošenje iste. Nelogično je da se oduzmu tri boda, a da se istovremeno i pobedi jer se time anulira pobeda, a dalje postavlja pitanje šta je smisao službenog rezultata ako je ovo efekat istog. Ubeđen sam da će se FSS žaliti i za to ima moju punu podršku”, naveo je Udovičić.

On je dodao da kao ministar sporta smatra da sport u svemu i uvijek treba ostati van bilo kojih vidova utjecaja, pa i utjecaja politike, jer bez toga sport gubi svoj osnovni smisao.

“Na ovoj utakmici svakako to nije bio slučaj, ne bih voleo da jedna tako značajna organizacija kao što je UEFA svojom odlukom zapravo učini suprotno i učini da se ovakvi vidovi jasnih političkih namera koji su realizovani na sportskom terenu na ovaj način učine nekažnjenim, odnosno minimalno kažnjenim”, poručuje Udovičić.

Slučaj Rusije i Gruzije

Reagirao je i selektor Srbije Dick Advocaat. Holandski stručnjak na čelu „Orlova“ kaže kako donesene odluke smatra „vrlo čudnim“.

„Iako je UEFA procijenila da se utakmice između Srbije i Albanije mogu igrati, uvjeren sam da se na njih, i prije susreta i sada u trenutku izricanja kazni, mora gledati kao na slučaj Rusije i Gruzije, koje nisu mogle da budu zajedno svrstane u grupi. Epilog procesa odlučivanja je za mene, kao selektora Srbije, jednostavno nevjerovatan – kažnjena je samo jedna strana, a to je Srbija! Čudna situacija je i kada pogledate na tabelu – odigrali smo dvije utakmice, nijednu nismo izgubili, piše da imamo jednu pobjedu, a osvojili smo samo bod“, kaže Advocaat.

„Albanci su prošli veoma dobro. Ne razumijem zašto su kažnjeni novčano, u čemu je smisao toga? Oni nisu htjeli nastaviti igrati utakmicu pod bilo kojim okolnostima, kako te večeri sa ili bez publike, tako i sutradan.“

Dodao je kako je stekao utisak da „neko ne želi da Srbija bude učesnik Prvenstva Evrope 2016. godine u Francuskoj“.

„Dodatno otežavajuća okolnost je da ćemo naredne dvije utakmice igrati bez podrške naših navijača kod kuće. Vjerujem u naš tim, učinit ćemo sve da pobjedama ispunimo cilj i izborimo mjesto na najvišoj evropskoj sceni“, kazao je Advocaat.

Dugogodišnji funkcioner Evropske fudbalske unije Dušan Maravić ocijenio je da su teške šanse da će žalbe fudbalskih saveza na ovu odluku biti usvojene.

“UEFA malo daje, malo oduzima, ali je odluka sportske prirode i niko nije dobio prednost. Albanci će reći da su oštećeni, ali praksa u UEFA je da žalbe teško prolaze i mogu samo dodatno da otežaju slučaj. Mislim Albanci imaju minimalne šanse, pošto UEFA skoro nikada ne menja odluke”, kazao je Maravić.

Izvor: Agencije