Prvi trening Jarnija na čelu FK Sarajeva

Nekoliko stotina navijača došlo je na prvi trening nogometaša bosanskohercegovačkog kluba Sarajeva u novoj godini.

Posebnu dozu optimizma u proteklom periodu donijele su neke važne novosti: ekipu je preuzeo proslavljeni hrvatski nogometaš Robert Jarni, a u klub je s novcem ušao Vincent Tan, milijarder iz Malezije.

Uoči nastavka borbe za naslov prvaka Bosne i Hercegovine, nogometaše Sarajeva na prozivci i prvom treningu došlo je podržati blizu pet stotina navijača koji su pljeskom dočekali svoje ljubimce, predvođene novim trenerom.

Sarajevo je na zimsku pauzu otišlo kao drugo na tabeli Premijer lige BiH, a prvo mjesto, na kojem se nalazi gradski rival Željezničar, tako je dohvatljvo – udaljeno je samo malena dva boda, podsjeća novinar Al Jazeere Stipe Sladoljev.

„U 13 godina postojanja Premijer lige BiH, Sarajevo je osvojilo jedan naslov prvaka, za klub njegovog renomea – premalo. U isto vrijeme, glavni konkurent Željezničar ima pet naslova, aktualni je prvak i trenutačni lider. Ovi navijači se nadaju da počinje njihova era“, kaže Sladoljev.

Lov na pojačanja

Nade u osvajanje titule ovaj put su veće nego posljednjih godina. Ulazak u klub milijardera iz Malezije razbudio je maštu navijača.

„Navikli smo da pripreme počinju sa malo više pompe. Pozitivne promjene su dovele više ljudi. Svake godine očekujemo puno, a sada imamo više razloga za takva očekivanja“, izjavio je kantautor Benjamin Isović, jedan od navijača.

Tan već vodi jedan uspješan nogometni projekt – maleni velški Cardiff uveo je u moćni engleski Premiership. S druge strane, izazvao je bijes navijača, mijenjajući klubu historijski grb i boju dresa.

U Sarajevo je već uložio prve milijune, a trenera tima iz glavnog grada BiH, Jarnija, sad čeka težak posao – treba ispuniti najviša očekivanja, a to praktički znači ništa ispod naslova prvaka.

„Mislim da to ne bi trebao pritisak, samo veliki potisak. Svi znamo povijest Sarajeva i zna se što Sarajevo očekuje svake godine“, ističe novi strateg tima sa Koševa.

Klub je i u lovu na pojačanja ove zime, a jedan od ciljeva je talentirani veznjak španske Seville – bh. internacionalac Miroslav Stevanović.

„Stevanović je odličan igrač i on ne bi bio samo veliko pojačanje za Sarajevo, već bi donio novu dimenziju Premijer ligi“, ističe sportski direktor kluba Abdulah Ibraković.

Prijelazni rok traje još tri sedmice, a pripreme s novim trenerom – mjesec i pol.

Izvor: Al Jazeera