Tužilaštva i sudovi za navijačko nasilje

Priprema se i paket mjera za preventivno djelovanje u okviru sportskih saveza i procesa obrazovanja (Anadolija)

Nasilje na sportskim terenima ugrožava nacionalne interese Srbije, te će stoga biti formirana posebna tužilaštva i sudska odjeljenja koja će procesuirati nasilnike na sportskim događajima, zaključeno je na sjednici Savjeta za sprečavanje nasilja u sportu.

“Porast nasilja na sportskim dešavanjima zahteva odlučnu i koordiniranu akciju institucija države i sportskih asocijacija”, saopćeno je u srijedu nakon sastanka Savjeta u Vladi Srbije, kojim je predsjedavao premijer Srbije Ivica Dačić.

Ocijenjeno je da treba pooštriti kaznenu politiku prema aktima nasilja i ažurnije procesuirati prekršajna i krivična djela.

Utjecaj kriminalnih grupa

Osim posebnih tužilaštava i sudskih odjeljenja, uskoro će biti pokrenuta i inicijativa za izmjene zakonskih i drugih akata kako bi se ubrzali  procesi protiv nasilnika.

Posebno je naglašeno da treba eliminirati veliki utjecaj organiziranih kriminalnih grupa koje zloupotrebljavaju navijače.

Priprema se i paket mjera za preventivno djelovanje u okviru sportskih saveza i procesa obrazovanja.

Ministrica omladine i sporta Srbije Alisa Marić zahtijevala je  saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštava i sudstva, kao i sportskih asocijacija, prilikom svakog incidenta, a i u cilju preventivnog djelovanja.

“Suzbijanje nasilja je imperativ očuvanja srpskog sporta, bezbednosti sportista i navijača, koji bi želeli da sa svojim porodicama uživaju u sportskim nadmetanjima”, rečeno je na sjednici Savjeta.

Predsjednik Evropske nogometne asocijacije (UEFA )Michel Platini je prošle sedmice u pismu upućenom Dačiću insistirao da se u što kraćem roku riješi problem nasilja na nogometnim utakmicama. 

Dodao je da od djelovanja vlasti po pitanju nasilja u velikoj mjeri zavisi budućnost tog sporta u Srbiji.

Izvor: Agencije