Moguć kompromis za učešće u Euroligi

Prema Euroliginom tumačenju pravila, Igokea bi mogla ostati bez Evrope ako izgubi u polufinalu ABA lige (Al Jazeera)
Prema Euroliginom tumačenju pravila, Igokea bi mogla ostati bez Evrope ako izgubi u polufinalu ABA lige (Al Jazeera)

Rukovodstvo Eurolige saopćilo je u ponedjeljak kako je Pravilnik ovog natjecanja jasan te da će dva finalista regionalne košarkaške ABA (Jadranske) lige izboriti nastup u najjačoj europskoj košarkaškoj ligi sljedeće sezone, prenosi Tanjug.

Međutim, zbog zbrke koja je nastala u tumačenju pravila, Euroliga je najavila kako će s čelnicima ABA lige pokušati pronaći kompromisno rješenje kako bi se zadovoljile sve strane.

“Euroliga želi ispraviti izjave gospodina Josipa Bilića, koje su se pojavile u medijima za vikend. Želimo pojasniti da se pravilnikom Eurolige odlučuje ko će se plasirati u Euroligu, a ne statutima pojedinih natjecanja. Takav je slučaj i u ostalim međunarodnim natjecanjima”, navodi se u saopćenju koje je objavljeno na internetskim stanicama Eurolige.

Moguć kompromis

Međutim, kako se navodi, postoji mogućnost da se ove sezone napravi kompromis, s obzirom na to da su klubovi u ABA ligi počeli sezonu s pravilom da pobjednik ligaškog dijela ide direktno u Euroligu.

“Zbog trenutne situacije, Euroliga je u razgovorima s predsjednikom ABA lige kako bismo pronašli rješenje koje će se odnositi samo na ovu sezonu, kako bismo zaštitili sportske interese klubova koji ove sezone nastupaju u regionalnoj ligi. Kada dođemo do rješenja, ono će biti objavljeno, a to će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana”, piše u saopćenju.

Problem je nastao jer je bh. predstavnik Igokea, koji je vrlo blizu da osigurao prvo mjesto u ligaškom dijelu ABA lige, vjerovao kako će time automatski osigurati i nastup u Euroligi sljedeće sezone.

Međutim, prema Euroliginom tumačenju pravila, plasman u ovo natjecanje određivat će se na osnovu konačnog plasmana, odnosno sudionici Eurolige bit će poznati tek nakon final-foura, što znači da bi Igokea mogla ostati bez Evrope ako izgubi u polufinalu.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon odigranog 5. kola regionalne ABA lige, vodeća ekipa je Igokea koja do sada nema ni jedan poraz. Rezultat ekipe iz Aleksandrovca kod Banja Luke mnoge je iznenadio, ali njihove dobre igre, rezultat su napornih treninga i velikog samopouzdanja. 3 Priču iz Laktaša donosi Ljiljana Smiljanić.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO