Blatter: FIFA za oštrije kažnjavanje rasizma

Besmisleno je igrati mečeve bez publike, jer je to protivno nogometnom duhu i protiv je gostujućeg tima (EPA)

Predsjednik Svetske nogometne asocijacije Sepp Blatter založio se za oštrije kažnjavanje rasisističkih ispada u nogometu, uključujući eliminaciju timova iz takmičenja i oduzimanje bodova.

“Kongres FIFA je zaključio da je besmisleno da se s rasizmom obračunava novčanim kaznama, jer uvijek možeš naći novac. Besmisleno je igrati mečeve bez publike, jer je to protivno nogometnom duhu i protiv je gostujućeg tima, sve je to besmisleno”, izjavio je on na obilježavanju 150 godina od osnivanja Nogometne asocijacije Engleske u Londonu.

Blatter je predložio da se, u tim slučajevima, timovi eliminiraju iz takmičenja, ili da im se oduzmu bodovi, prenosi Tanjug.

“Samo takvim odlukama moguće je suprotstaviti se rasizmu i diskriminaciji. Ukoliko to ne učinimo, to će se nastaviti u nedogled, to moramo zaustaviti, nephodna je za to hrabrost”, istakao je Blatter.

Toure najavio bojkot

Nogometaš Manchester Cityja i reprezentativac Obale Slonovače Yaya Toure izjavio je ove sedmice da bi crni igrači mogli bojkotirati Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine ukoliko se u toj zemlji ne riješi problem rasizma na tribinama.

Toure, koji se požalio da je u srijedu, u pobjedi od 2:1 protiv CSKA u Moskvi u okviru Lige prvaka, bio na meti vrijeđanja na rasnoj osnovi, zatražio je da Evropska nogometna asocijacija pokrene disciplinski postupak protiv moskovskog kluba, kao i adekvatno reagiranje FIFA-e i ruskih vlasti.

Sindikat nogometnih profesionalaca kritizirao je neuspjeh UEFA-e da provede sopstveni pravilnik i prekine utakmicu u slučaju ozbiljnih incidenata.

CSKA je demantirao Toureove optužbe, navodeći da su njima “iznenađeni i razočarani”.

Toure, koji govori ruski jezik, jer je dvije godine igrao u ukrajinskom Metalurgu, rekao je da je iskustvo koje je imao u Moskvi “gore od svega što je doživio u Ukrajini”.

Izvor: Agencije