Blatter: FIFA za oštrije kažnjavanje rasizma

Besmisleno je igrati mečeve bez publike, jer je to protivno nogometnom duhu i protiv je gostujućeg tima (EPA)

Predsjednik Svetske nogometne asocijacije Sepp Blatter založio se za oštrije kažnjavanje rasisističkih ispada u nogometu, uključujući eliminaciju timova iz takmičenja i oduzimanje bodova.

“Kongres FIFA je zaključio da je besmisleno da se s rasizmom obračunava novčanim kaznama, jer uvijek možeš naći novac. Besmisleno je igrati mečeve bez publike, jer je to protivno nogometnom duhu i protiv je gostujućeg tima, sve je to besmisleno”, izjavio je on na obilježavanju 150 godina od osnivanja Nogometne asocijacije Engleske u Londonu.

Blatter je predložio da se, u tim slučajevima, timovi eliminiraju iz takmičenja, ili da im se oduzmu bodovi, prenosi Tanjug.

“Samo takvim odlukama moguće je suprotstaviti se rasizmu i diskriminaciji. Ukoliko to ne učinimo, to će se nastaviti u nedogled, to moramo zaustaviti, nephodna je za to hrabrost”, istakao je Blatter.

Toure najavio bojkot

Nogometaš Manchester Cityja i reprezentativac Obale Slonovače Yaya Toure izjavio je ove sedmice da bi crni igrači mogli bojkotirati Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine ukoliko se u toj zemlji ne riješi problem rasizma na tribinama.

Toure, koji se požalio da je u srijedu, u pobjedi od 2:1 protiv CSKA u Moskvi u okviru Lige prvaka, bio na meti vrijeđanja na rasnoj osnovi, zatražio je da Evropska nogometna asocijacija pokrene disciplinski postupak protiv moskovskog kluba, kao i adekvatno reagiranje FIFA-e i ruskih vlasti.

Sindikat nogometnih profesionalaca kritizirao je neuspjeh UEFA-e da provede sopstveni pravilnik i prekine utakmicu u slučaju ozbiljnih incidenata.

CSKA je demantirao Toureove optužbe, navodeći da su njima “iznenađeni i razočarani”.

Toure, koji govori ruski jezik, jer je dvije godine igrao u ukrajinskom Metalurgu, rekao je da je iskustvo koje je imao u Moskvi “gore od svega što je doživio u Ukrajini”.

Izvor: Agencije


Povezane

Sepp Blatter smatra da se novom rezolucijom poslala jasna poruka da je rasizmu na nogometnim stadionima odzvonilo.

Published On 31 May 2013

Oni koji vode nogomet imaju dužnost štititi igrače od svih oblika diskriminacije, kaže prvi čovjek Evropske nogometne federacije Michel Platini.

Published On 07 Oct 2013
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO