Hamilton u Mercedesu, Perez u McLarenu

Britanac Lewis Hamilton (27) odlazi iz ekipe McLarena gdje je počeo svoju karijeru u Svjetskom prvenstvu Formule 1 2007. godine, a tamo će ga zamijeniti 22-godišnji Meksikanac Sergio Perez (Sauber) od naredne sezone, objavila je britanska ekipa u petak.

„Sergiov novi ugovor znači da će voziti zajedno sa svjetskim prvakom iz 2009. Jensonom Buttonom”, stoji u saopćenju McLarena, u kojem se dodaje da vozač Saubera potpisao višegodišnji ugovor.

Dolazak Pereza, koji je otkriće ove sezone s tri pobjednička postolja (Malezija, Kanada, Italija), veliko je iznenađenje. Mladi Mekiskanac, član Ferrari akademije, dugo se spominjao kao pojačanje italijanske momčadi, gdje bi vozio uz bok Fernandu Alonsu, trenutačno vodećem u generalnom poretku.

„Više od 40 godina McLaren je bio tim u koji je htio ući svaki vozač i zbog sjajnih priča o brojnim trijumfima Ayrtona Senne u McLarenu. Velika mi je čast da su me uzeli za Jensonova partnera od 2013. nadalje“, kazao je Perez.

Nešto ranije je njemački dnevnik Bild objavio da Mercedes neće produžiti ugovor s njemačkim vozačem i sedmerostrukim svjetskim prvakom Michaelom Schumacherom (43) koji ističe na kraju sezone, te da će ga zamijeniti baš Hamilton, svjetski prvak iz 2008.

Trogodišnji ugovor

Britanac će tako u Mercedesu voziti zajedno s Nicom Rosbergom.

Hamiltonovi pregovori s McLarenom razvlače se cijelu sezonu, a prve informacije o tome da će preći u Mercedes pojavile su se početkom septembra.

Prema nekim informacijama, 27-godišnji Hamilton je bio sklon ostanku u McLarenu, koji ga je spazio još dok je vozio karting utrke, a onda ga uveo u svijet „najbržeg cirkusa na svijetu“ 2007, ali nije bio zadovoljan visinom ugovora.

Daily Mail piše da će Hamilton s Mercedesom potpisati trogodišnji ugovor koji je zajedno s bonusima vrijedan 97,15 miliona američkih dolara.

Izvor: Agencije