EURO: Najviše igrača nastupa u Premier ligi

Irac Keane je jedan od dvojice nogometaša koji igraju za klubove van evropskih liga (AFP)

Za predstojeće Evropsko nogometno prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini prijavljeno je 368 nogometaša iz 25 liga i ukupno 130 klubova.

Najviše igrača dolazi iz elitnog razreda engleskog nogometa, njih 72 i to iz 14 premierligaških klubova. Na drugom mjestu je njemačka Bundesliga (48), treća španska Primera (32), a zatim slijede ruska (29) i ukrajinska liga (27).

Pojedinačno, najviše predstavnika na EURO-u imat će minhenski Bayern. Dres bavarskog kluba nosi 12 igrača reprezentacija.

Nakon Bayerna, slijedi španski prvak Real Madrid sa 11 igrača, a po jednog manje reprezentativca daju kijevski Dinamo i engleski Arsenal, sa po 10 predstavnika. Novi prvak Evrope Chelsea na EURO-u će imati devet igrača, a Barcelona, Borussia Dortmund, ukrajinski Šahtar i moskovski CSKA po osam.

Od 368 prijavljenih igrača samo dvojica ne igraju u evropskim klubovima – Irac Robbie Keane član je američkog Los Angeles Galaxyja, dok Šveđanin Christian Wilhelmsson nastupa za saudijski Al Hilal.

‘Domaći’ i ‘stranci’

Engleska je jedina reprezentacija u kojoj svi igrači igraju u domaćem prvenstvu, a Ukrajinci imaju svega dva igrača koji igraju izvan domovine.

Andrej Vorinin je član moskovskog Dinama, a Anatolij Timoščuk igra za Bayern.

Rusi imaju tri igrača iz inozemstva (Izmailov, Aršavin, Pogrebnjak), kao i Italijani (Sirigu, Motta, Balotelli), dok Španci i Nijemci imaju po četvoricu igrača izvan svojih liga.

U redovima „Furije“ to su Reina (Liverpool), Silva (Manchester City), Mata (Chelsea), Torres (Chelsea), a kod „Elfa“ Mertesacker (Arsenal), Khedira (Real), Oezil (Real) i Klose (Lazio).

Irci nemaju nijednog igrača iz svoje nacionalne lige, a na drugom mjestu po broju igrača izvan nacionalne lige je Švedska sa 20 „stranaca“ i tri igrača iz domaće lige, dok je Hrvatska treća sa 19 internacionalaca i četiri igrača zagrebačkog Dinama.

Izvor: Agencije