Konj Frankel neporažen ide u penziju

Za svoju posljednju utrku priprema se konj službeno rangiran kao najbolji na svijetu.

Njegova tržišna vrijednost procijenjena je na više od 160 miliona dolara.

Konj po imenu Frankel u svojoj trkačkoj karijeri nikad nije poražen, kaže novinar Al Jazeere Lee Wellings.

“U atletici fenomen je Usain Bolt. U svijetu konjskih utrka to je Frankel. Neporaženog, dominantnog, opisuju ga kao genetsku munju, koja će se teško ponoviti idućih stotinu godina”, javlja Wellings.

Ljubitelji konjskih utrka imaju samo riječi hvale.

“Frankel? Najbolji kojeg sam vidio u životu”, kazao je jedan ljubitelj utrka. Sličnog mišljenja su i ostali ljubitelji konja i utrka, koji su između ostalog rekli: “Klasni konj. Nitko mu ne može ni blizu. Čudesan je. Apsolutno čudesan.” 

Ime je dobio po američkom treneru Bobbyju Frankelu. Njegova je pojava bez presedana. Ali, prestižna utrka u Ascotu trebala bi mu biti posljednja.

Jednom u životu

“Debitirao je ovdje u Newmarketu prije nešto više od dvije godine. Sad ima četiri godine i povlači se. Ali za Frankela stižu nove obaveze. Postat će rasplodni pastuh, s procijenjenom vrijednošću većom od 160 miliona dolara”, kazao je Wellings.

Dakle, budućnost je u stvaranju novih kvalitetnih konja. Ali u ovom trenutku, njegov vlasnik, princ Khalid Abdullah, uživa u trkaćem konju koji se pojavljuje jednom u životu.

Frankelov menadžer za utrke Teddy Grimpthorpe je rekao: “Nikad nisam vidio tako nešto u mojih 40 godina rada na konjskim utrkama. Istinski je izniman. Mislim da su njegova ljepota i fluidnost pokreta dosad nenadmašeni. Mi kažemo da on frenklizira druge konje. Tako nazivamo to što za svaki njegov korak, drugom konju treba korak i pol da bi ga pratio.”

Džokej Tom Queally ima čast i pritisak jahanja na Frankelu na svih njegovih 30 utrka.

“To je kao da vam se čini da se ništa prije Frankela ne broji. I ne znam što će se dogoditi poslije njega. Kad budem pobjeđivao jašući neke druge dobre konje, odmah će se nametnuti usporedba s Frankelom. On je jedan sjajan sportista. Samo što je konj”, kazao je Queally.

Frankel možda i izgubi u Ascotu. Možda će čak jednom opet trčati. Ali pozornica je spremna za emotivno pobjedničko ‘zbogom’.

Izvor: Al Jazeera