Kaltenborn, prva šefica tima Formule 1

Kaltenborn i Sauber: Odluka o novom lideru donijeta ranije, ali se nije znalo kad će stupiti na snagu (AFP)

Monisha Kaltenborn postala je prva žena na čelu jednog tima koji se takmiči u Svjetskom prvenstvu Formule 1 nakon što je preuzela kontrolu nad Sauberom, čiji je osnivač Peter Sauber odlučio prepustiti svakodnevno odlučivanje drugima.

Sauber je uvijek isticao kako ne želi upravljati timom, koji je osnovao prije više od 40 godina, kada napuni 70 godina. U subotu će proslaviti 69. rođendan.

On će nastaviti raditi kao predsjednik odbora direktora svih kompanija Sauber grupe, te ostati odgovoran za strateški pravac grupacije, navodi se u saopćenju tima.

Pravi momenat

„Odlučili smo prije dosta vremena da će Monisha preuzeti stvari od mene, ali nismo postavili rok“, stoji u saopćenju Petera Saubera, jednog od najvećih imena u „najbržem cirkusu na svijetu“.

„Sada je dobro vrijeme za nas oboje, tako da je ovo pravi momenat da preuzme palicu. Naposljetku, bilo je dosta utrka na kojima nisam mogao biti, poput Velike nagrade Japana nedavno, gdje je tim napravio odličan posao.“

On je dodao kako ne sumnja da „Monisha ima sve neophodne vještine“ kako bi bila „izvrstan šef tima“, te da će ona „osigurati nastavak postojanja vrijednosti na kojima postoji kompanija“.

Kaltenborn (41), Austrijanka indijskog porijekla, pridružila se kompaniji 2000. godine kada je preuzela pravni odjel, potom je postala članica Upravnog odbora, da bi u januaru 2010. godine postala izvršna direktorica Sauber Motorsporta AG.

Velika odgovornost

Krajem 2011. godine Peter Sauber je prepisao trećinu dionica kompanije na njeno ime.

„Naravno, veoma sam svjesna velike odgovornosti koju imam u trkaćem timu Petera Saubera“, navela je u svom saopćenju.

„Pokrenuo je tim prije 40 godina, a u proljeće će biti 20 godina otkako je Sauber prvi put nastupio na nekoj utrci Formule 1. Četvrti smo tim prvenstva po starosti. Izgraditi ovakav projekt i održavati ga u kompliciranom okruženju je vrhunski uspjeh. Postavila sam sebi visoke ciljeve i posvećena sam vođenju ekipe kao što bi je vodio i Peter Sauber.“

Sauber trenutno zauzima šesto mjesto u konkurenciji konstruktora, a do kraja aktuelne sezone na rasporedu je pet utrka, počevši sa nedjeljnom za Veliku nagradu Južne Koreje.

Sergio Perez, vozač ovog tima koji će naredne sezone biti član McLarena kazao je kako je „Monisha veoma sposobna u tretmanu ljudi na pravi način“.

Izvor: Agencije