Mutai postavio rekord maratona u New Yorku

Mutai se već na startu odvojio od ostalih takmičara (EPA)

Kenijac Geoffrey Mutai postavio je novi rekord maratona u New Yorku pobjedom u nedjelju, dok je Etiopljanka Firehiwot Dado slavila u dramatičnoj završnici takmičenja za atletičarke, prenosi Reuters.

Mutai se već na samom startu odvojio od ostalih takmičara i zabilježio vrijeme od dva sata, pet minuta i šest sekundi, dvije i pol minute bolje od prethodnog rekorda (2:07:43) koji je 2001. godine postavio Etiopljanin Tesfaye Jifar.

Drugo mjesto pripalo je također Kenijcu Emmanuelu Mutatiju, koji nije rođak pobjedniku, dok je treći bio brončani sa Olimpijskih igara, Etiopljanin Tsegaye Kebede. Sva tri takmičara su imala bolja vremena od prethodnog rekorda.

U konkurenciji takmičarki je bilo više dramatičnih momenata, među kojima je i posljednja milja, kada je Dado pretekla jednu od favoritkinja, Mary Keitany iz Kenije.

Na kraju je slavila Etiopljanka, koja je ranije pobijedila na maratonu u Rimu, sa vremenom 2:23:15. Drugo mjesto je pripalo njenoj sunarodnjakinji Buzunesh Debi, dok se Keitany morala zadovoljiti trećim mjestom.

Očajnički finiš

Keitany, koja je slavila na ovogodišnjem izdanju londonskog maratona sa rekordom takmičenja, povela je na početku sa ogromnom prednošću od dvije minute i 23 sekunde nakon 24. kilometra.

Međutim, 29-godišnja Kenijka je počela lagano usporavati, te su Dado i Deba smanjivale zaostatak.

Kada je u posljednjim dionicama Keitany primjetila kako je pratiteljke pristižu, pojačala je tempo posljednjim atomima snage, no to nije bilo dovoljno.

U finalnoj ravnici ju je prvo pretekla Dado, a potom i Deba, pobjednica maratona u Los Angelesu i San Diegu.

Izvor: Agencije