Apple najavio otkup svojih akcija za 110 milijardi dolara

Kvartalni profit kompanije Apple iznosi 23,64 milijarde dolara ili 1,53 dolara po akciji, što je za dva posto manje u odnosu na profit iz istog kvartala prošle godine.

Kompanija Apple zaustavila je pad prodaje nakon četiri kvartala, zahvaljujući prodaji modela iPhone 15 (EPA)

Američka tehnološka korporacija Apple je najavila otkup svojih akcija za rekordnih 110 milijardi dolara nakon što su najnoviji finansijski rezultati za tromjesečni period od januara do marta ukazali na usporavanje prodaje, javlja Tanjug.

Apple je u prva tri mjeseca 2024. godine, koja za kompaniju predstavljaju drugi fiskalni kvartal, zabilježio prihod od 90,75 milijardi dolara, što je za četiri posto manje u odnosu na isti kvartal lani, prenosi CNN.

Kvartalni profit Apple iznosi 23,64 milijarde dolara ili 1,53 dolara po akciji, za dva posto manje u odnosu na profit iz istog kvartala u 2023. godini.

Prodaja Apple iPhone uređaja je pala za deset posto međugodišnje na 45,96 milijardi dolara, što, prema ocjeni CNN-a, sugeriše da je potražnja za najnovijim modelom “iPhone 15” slabija nego što se očekivalo.

Pad prodaje telefona u Kini

Prodaja pametnih telefona kompanije Apple u Kini je u prva tri mjeseca 2024. pala za 19,1 posto međugodišnje, objavila je ranije agencija za istraživanje tržišta Counterpoint Research.

Izvršni direktor Applea Tim Cook se tokom razgovora s akcionarima o zaradi uglavnom fokusirao na pozitivne momente iz kvartalnog izvještaja i naznačio da će kompanija saopštiti više o svojoj viziji razvoja vještačke inteligencije (AI) “u sedmicama koje su pred nama”.

Apple je prošlog mjeseca na svom websiteu najavio da će 7. maja predstaviti nove proizvode u okviru događaja Let Loose.

Izvor: Agencije