Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini dva posto

Dok su u proteklih godinu dana najviše rasle cijene ugostiteljskih usluga, rekreacije i kulture, cijene odjeće i obuće, te stanovanja i režijskih izdataka za 0,2 posto.

Minimalan rast cijena u BiH - 0,1 posto - zabilježen je u aprilu u odnosu na mart (Fena)

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena u aprilu u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku su zabilježile rast za 0,1 posto, dok je na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od dva posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u aprilu su u odnosu na mart ove godine u prosjeku najviše rasle cijene u restoranima i hotelima za 0,7 posto, dok su zdravstvo, odjeća i obuća te rekreacija i kultura poskupjeli za po pola posto. Hrana i bezalkoholna pića, zatim alkoholna pića i duhan, te komunikacije u prosjeku su bili skuplji za po 0,2 posto.

Niže cijene u prosjeku su zabilježene u odjeljcima stanovanje i režijski izdaci za pola posto, te namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,7 posto, prenijela je Fena.

Skuplje ugostiteljske usluge, jeftinija odjeća i obuća

Nivo cijena u aprilu ove, u odnosu na april prethodne godine, viši je za dva posto. Poskupljenje usluga i proizvoda u restoranima i hotelima u prosjeku je iznosilo 8,8 posto, a ostalih dobara i usluga za 5,7 posto. U prosjeku su rasle i cijene u odjeljku rekreacije i kulture za 4,5 posto, kao i alkoholna pića i duhan za 3,9 posto.

Hrana i bezalkoholni napici u aprilu su na godišnjem nivou skuplji za 1,2 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 2,2 posto, zdravstvo za 3,5 posto, prijevoz za 3,1 posto te komunikacije za 1,7 posto.

Zabilježen je prosječni pad cijena odjeće i obuće za 7,3 posto te stanovanja i režijskih izdataka za 0,2 posto.

Izvor: Agencije