Trumpova medijska kompanija u sedam dana izgubila četiri milijarde dolara

Kompanija TMTG je nedavno u regulatornoj prijavi otkrila da ima rastuće gubitke koje, prema tvrdnjama njenog računovođe, bude sumnju u sposobnost firme da nastavi s neograničenim poslovanjem.

Donald Trump posjeduje 57 posto nove kompanije (Yuya Shino / Getty Images - Ilustracija)

Dionice medijske kompanije TMTG, u vlasništvu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja se prije nekoliko dana prvi put pojavila na njujorškoj berzi pale su za 21 posto, čime su izgubljene četiri milijarde dolara tržišne vrijednosti.

Prema posljednjim podacima, na koje se poziva CBS, vrijednost dionica pala je na 48,66 dolara. Maksimum su dosegnule dan nakon izlaska na tržište, kad su iznosile 79,38 dolara.

Kompanija je nedavno u regulatornoj prijavi otkrila da ima rastuće gubitke koje, prema tvrdnjama njenog računovođe, „bude sumnju u sposobnost firme da nastavi s neograničenim poslovanjem“.

Trump izgubio 2,5 milijarde dolara

Cijene dionica su, ipak, i dalje veće nego prije nedavnog spajanja firme Digital World Acquisition sa Trumpovom kompanijom TMTG koja stoji iza mreže Truth Social. Spomenuto spajanje je omogućilo izlazak nove kompanije na berzu pod oznakom DJT, što su Trumpovi inicijali.

Donald Trump, koji posjeduje 57 posto nove kompanije, „na papiru“ je izgubio 2,5 milijarde dolara zbog pada cijena dionica.

Njegov udio sada vrijedi 3,8 milijardi dolara, dok je na vrhuncu taj udio iznosio 6,3 milijarde dolara, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije