Kuba gasi javnu rasvjetu zbog sve teže energetske i ekonomske krize

Isključenja struje, koja ometaju svakodnevni život i ekonomiju, već nekoliko godina muče zemlju kojom upravljaju komunisti, ali se stanje pogoršalo posljednjih mjeseci zbog nedostatka goriva.

Kuba je uvezla samo 46 posto planiranih količina goriva, što je izazvalo duge nestanke električne energije širom zemlje, sa izuzetkom glavnog grada Havane (Alexandre Meneghini / Reuters)

Kuba je isključila gotovo tri četvrtine javne rasvjete u vrijeme najveće potrošnje kako bi se nosila sa sve većom nestašicom energije, izvijestili su državni mediji, dok slabe nade da će se ublažiti sve dublja ekonomska kriza, javlja Hina.

Isključenja struje, koja ometaju svakodnevni život i ekonomiju, već nekoliko godina muče zemlju kojom upravljaju komunisti, ali se stanje pogoršalo posljednjih mjeseci zbog nedostatka goriva i potrebe za održavanjem oronule infrastrukture.

Ministar energetike i rudarstva Vicente de la O Levy rekao je na sastanku vijeća ministara da je mjera gašenja javne rasvjete jedna od mnogih koje uključuju zatvaranje hiljada državnih službi i preusmjeravanje proizvodnje kako bi se smanjile restrikcije struje koje potresaju zemlju, prema državnim medijima.

Ta zemlja ovisna o uvozu potonula je u sve dublju ekonomsku krizu u kojoj je bruto domaći proizvod pao za 10 posto od 2019.

Manjak deviza

Kuba za svoje ekonomske nedaće okrivljuje pandemiju i postrožene američke sankcije u mandatu Donalda Trumpa, a stanje je pogoršano slabim naporima da se restrukturira centralizirana ekonomija kojom dominira država.

Čini se da se manjak deviza za uvoz hrane, lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština pogoršao od ove godine, pokazuju službeni podaci.

De la O Levy rekao je prošlog mjeseca da je Kuba primila samo 46 posto planiranog uvoza goriva, uzrokujući dugotrajne nestanke struje u cijeloj zemlji, s izuzetkom glavnoga grada Havane.

Telefonska anketa u pet od 14 pokrajina pokazala je da stanovnici svakodnevno trpe šest do 12 sati isključenja struje.

Svakodnevni nestanci struje

Yurkina Gracial, 40-godišnja državna službenica u najistočnijoj pokrajini Guantanamo, rekla je telefonom da “struje nema dva puta dnevno po četiri sata i da je nepodnošljivo zbog vrućine”.

Na drugom kraju karipskog otoka, u pokrajini Pinar del Rio, vlasnik restorana Jaime Carrillo rekao je da su bez struje i do osam sati dnevno.

“Zbog nestanka struje pati naš svakodnevni posao”, rekao je. “Na primjer, tekućine i meso odmrzavaju se u frižiderima”, objasnio je.

Izvor: Agencije