Ministar: U Njemačkoj trenutno 700.000 nepopunjenih radnih mjesta

Broj upražnjenih radnih mjesta mogao bi porasti i na dva miliona, rekao je ministar ekonomije i okoliša Robert Habeck.

Trenutno je previše štrajkova i propagande da se radi sve manje i manje, a mi to sebi trenutno ne možemo priuštiti, rekao je njemački ministar ekonomije i okoliša Robert Habeck (Clemens Bilan/EPA-EFE)

Njemački ministar ekonomije i okoliša Robert Habeck kritikovao je sve učestalije štrajkove u zemlji čiji cilj je poboljšanje uslova rada.

Kako navodi njemački list Der Spiegel, Habeck je u Berlinu izjavio da u zemlji ne mogu sebi priuštiti smanjenje radnog vremena.

“U svakom slučaju, trenutno je previše štrajkova i propagande da se radi sve manje i manje, a mi to sebi trenutno ne možemo priuštiti”, rekao je Habeck.

Ministar nije spominjao sporove u vezi s kolektivnim ugovorima.

Podsjetio je da u Njemačkoj trenutno ima 700.000 nepopunjenih radnih mjesta i da bi taj broj mogao porasti i na dva miliona zbog faktora kao što su starenje stanovništva i ekonomski rast, odnosno potreba za radnicima.

Istakao je da čak ni sadašnje radno vrijeme nije dovoljno da bi se obavio sav posao u kompanijama.

Habeck kaže da su potrebni snažniji poticaji starijim osobama da što duže ostanu u radnom odnosu.

U međuvremenu, u Njemačkoj se nastavljaju protesti i štrajkovi zbog sporova između poslodavaca i sindikata oko plata i uslova rada, piše Anadolija.

Pored protesta poljoprivrednika koji traju mjesecima, neki sindikati traže da se radno vrijeme smanji na 35 sati sedmično.

Dvostruki val štrajkova

Njemačku je ponovo pogodio dvostruki val štrajkova u saobraćajnom sektoru, nakon što su mašinovođe i kabinsko osoblje aviona u utorak prekinuli rad zbog tekućih sporova oko plaća.

Otprilike 80 posto međugradskih vozova otkazano je u utorak jer su mašinovođe državne željezničke kompanije Deutsche Bahn stupile u štrajk, piše Hina.

Regionalne usluge i prigradski vozovi Deutsche Bahna također su pogođeni štrajkom. Ovo je šesta industrijska akcija sindikata mašinovođa GDL u trenutnom krugu kolektivnog pregovaranja.

U glavnim zračnim centrima Frankfurtu i Minhenu deseci hiljada putnika morali su pomaknuti svoje letove zbog štrajka sindikata kabinskog osoblja Ufo u Lufthansi.

Pojedinačni letovi također su otkazani na drugim lokacijama, poput aerodroma BER u glavnom gradu.

Nezavisna organizacija stjuardesa (UFO) njemačke aviokompanije Lufthansa zatražili je za svojih 18.000 članova iz Lufthanse i 1.000 članova iz Lufthansine niskobudžetne sestrinske kompanije Cityline, povećanje plata za 15 posto i usklađivanje sa inflacijom u visini od 3.000 eura.

Izvor: Agencije