Novi problemi poljoprivrednika: Blaga zima uništava usjeve

Zima je bila izuzetno blaga širom južne Evrope, posebno u Italiji, ali i Španiji koja je zabilježila najtopliji januar u historiji mjerenja.

Poljoprivreda je grana italijanske privrede najviše izložena posljedicama klimatskih promjena (Reuters)

Neuobičajeno blaga zima i suša uništavaju usjeve i ugrožavaju egzistenciju poljoprivrednika u Italiji, upozorio je vodeći poljoprivredni lobi Coldiretti.

Zima je bila izuzetno blaga širom južne Evrope. Španija je zabilježila najtopliji januar u historiji mjerenja, koji se nadovezao na dugotrajnu sušu u Kataloniji i Andaluziji, javlja Reuters.

Topla zima izazvala je pometnju u prirodi, upozorilo je udruženje italijanskih poljoprivrednika. Neke biljke već su u cvatu i stradat će ako temperatura padne, objašnjavaju. Suša, s druge strane, prijeti poremećajima u sjetvi žitarica, mahunarki i povrća, što bi moglo utjecati i na stočnu hranu.

Traže pomoć institucija

„Poljoprivreda je grana italijanske privrede najviše izložena posljedicama klimatskih promjena, iz dana u dan“, naglašavaju u Coldirettiju.

Udruženje traži pomoć za poljoprivrednike koji se moraju prilagođavati promjenama vremenskih uvjeta i njihovom utjecaju na cikluse usjeva, upravljanje vodom i tlom. Institucije bi trebale podržati inovacije, poput upotrebe dronova, robota i satelita i zelene genetike „bez genetskih izmijenjenih organizama“.

Italijanski poljoprivrednici pridružili su se velikom valu protesta širom Evrope protiv visokih troškova, jeftinog uvoza i niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda, prenosi Hina.

Izvor: Agencije