Ryanair poskupljuje aviokarte jer Boeing kasni s isporukom aviona

Prošlog ljeta cijene aviokarata na Ryanairom letovima porasle su 17 posto; irski avioprijevoznik najavljuje da poskupljenje ove godine neće biti toliko, ali će biti između pet i deset posto.

Ryanair je s američkim Boeingom ugovorio isporuku 57 novih aviona do kraja marta iduće godine, ali očekuje da će do tog roka dobiti samo 40 do 45 (Olivier Hoslet / EPA)

Putnici će ovog ljeta plaćati više cijene aviokarata zbog ograničenih kapaciteta, upozorio je Michael O'Leary, direktor irske niskobudžetne aviokompanije Ryanair, navodeći kao ključni razlog – kašnjenje naručenih Boeingovih aviona.

„Zbog ograničenog broja dostupnih letjelica evropski avioprijevoznici imat će problema s podmirivanjem potražnje za putovanjima na vrhuncu sezone“, najavio je O'Leary. „Cijene Ryanairovih karata bit će ovoga ljeta do deset posto skuplje nego prije godinu dana“.

Kompanija kojoj je na čelu prognozira da će broj putnika porasti slabije nego prošle godine zbog kašnjenja Boeingovih novih aviona. Ryanair je procijenio da će u poslovnoj godini koja završava u martu 2025. prevesti 205 miliona putnika, u odnosu na 183,5 miliona prognoziranih u poslovnoj 2023/24. No, kompanija bi mogla i sniziti procjenu za 2024/25, javlja dpa.

„S manje aviona ćemo, možda, morati smanjiti procjenu od 205 na 200 miliona putnika. Moglo bi biti i manje od 200 miliona, ali u ovoj fazi još ne znamo […] To vjerovatno znači da će čak i naš ovogodišnji rast u Evropi biti ograničen i mislim da će to dovesti do viših cijena karata širom Evrope za ljeto 2024“.

Podsjetio je i kako su prošlog ljeta cijene aviokarata na Ryanairom letovima porasle u prosjeku za 17 posto te najavio kako ove godine neće biti toliko, ali će biti između pet i deset posto.

Umjesto 57, dobit će najviše 45 aviona

Ryanair je s američkim Boeingom ugovorio isporuku 57 novih aviona do kraja marta iduće godine, ali očekuje da će do tog roka dobiti samo 40 do 45.

„Kada bi nam Boeing do kraja juna, prije ugovorenog roka, isporučio svih 57 zrakoplova, punili bismo džepove cijelo ljeto jer nam aerodromi neprekidno kucaju na vrata“, tvrdi O'Leary.

Američka kompanija ima problema s modelom Boeing 737 Max 9 nakon otpadanja vrata usred leta Alaska Airlinesa na početku godine. Američki regulator propituje kontrolu kvalitete novih Boiengovih aviona i kompanija je smanjila tempo proizvodnje.

Boeingovi problemi s vratima nadovezali su se na nepravilnosti više od 1.000 motora britanskog Pratt & Whitneya, koji su prisilili evropski aviokoncern Airbus na opsežne poslovne zamjene.

Zbog toga se, kako prenosi Hina, procjenjuje da će prijevoznici poput Wizz Aira, Lufthanse i Air Francea zbog popravka prizemljiti više od 20 posto svoje flote Airbusovog modela A320.

Izvor: Agencije