Centralna banka BiH očekuje inflaciju od 5,8 posto

S obzirom da se u 2024. godini očekuje inflacija od 5,8 posto, a godinu kasnije 5,5 posto, izvjesno je i da bi se trebala poboljšati ekonomska situacija, uvjerava Centralna banka BiH.

Inflacija kao makroekonomski indikator i dalje predstavlja osnovnu odrednicu donošenja odluka potrošača, finansijskih institucija, države i ostalih učesnika makroekonomskog sistema (Pixsell)

Rezultati ankete o inflacijskim očekivanjima iz decembra 2023. godine, koju je provela Centralna banka BiH, ukazuju na pozitivna očekivanja inflacijskih kretanja za 2024. i 2025. godinu, te se smatra da će dalji pad inflacije uticati na poboljšanje ekonomske situacije.

Očekivana agregirana inflacija za godinu koja je počela iznosi 5,8 posto, što implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su učesnici ankete, prema septembarskom anketiranju, predviđali prosječnu inflaciju 7,9 posto, prenosi Fena.

Inflacijska očekivanja u prvom krugu za 2025. godinu iznose 5,5 posto, što navodi na zaključak da se očekuje i dalji pad inflacije, s obzirom da su inflacijski pritisci u protekloj godini bili daleko iznad višegodišnjeg prosjeka.

Inflacija kao osnovna odrednica donošenja odluka

Evidentno je, navodi Centralna banka BiH, da na kretanja inflacije utiču interni i eksterni faktori, što rezultira razlikama u očekivanoj inflaciji, ne samo u samoj državi, već i među državama uopće.

Inflacija kao makroekonomski indikator i dalje predstavlja osnovnu odrednicu donošenja odluka potrošača, finansijskih institucija, države i ostalih učesnika makroekonomskog sistema.

S tim u vezi, Centralna banka BiH, kao važan segment komunikacijske strategije, redovno provodi anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. Učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada