Ford povlači dva miliona vozila zbog tehničkih problema

Kopča, koja se nalazi na 1.889.110 vozila, mogla bi da se olabavi i izazove odvajanje obloge vjetrobranskog stakla, čime bi povećala opasnost na putu i rizik od nesreća, utvrđeno je istragom.

Ford Explorer je predstavljen 2011. godine (Reuters)

Proizvođač automobila Ford povlači gotovo dva miliona vozila modela Explorer SUV, proizvedenih između 2011. i 2019. godine, zbog straha da bi kopča koja drži oblogu vjetrobranskog stakla mogla da otpadne tokom vožnje.

Ovo je jedno od najvećih povlačenja vozila u SAD-u od početka godine, javlja Forbes.

Američka kancelarija za bezbjednost saobraćaja (NHTSA) prikazala je dokumente koja su im podnesena zbog toga što bi kopča, koja se nalazi na 1.889.110 vozila, mogla da se olabavi i izazove odvajanje obloge vjetrobranskog stakla, čime bi povećala opasnost na putu i rizik od nesreća.

Tvrdili kako ‘ne postoji nerazuman rizik’

Zaključno sa 12. januarom, u Fordu su imali informaciju o 568 online pritužbi i više od 14.000 prijava putem garancija u vezi sa otpadanjem ili nedostatkom dijelova obloge, pokazuju dokumenti NHTSA.

Hronologija povlačenja objašnjena u dokumentima pokazuje kako NHTSA i Ford ovaj problem analiziraju još od 2018. godine, ali Ford je prethodno zaključio da „ne postoji nerazuman rizik za bezbjednost“ zbog male količine spornih dijelova.

Prošle godine je NHTSA pokrenula preliminarnu istragu i sugerisala kako ipak to djelomično predstavlja opasnost, zbog čega je Ford ponovo procijenio situaciju i pokrenuo povlačenje vozila, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada