Svjetski ekonomski forum u Davosu od 15. do 19. januara

Postizanje sigurnosti i saradnje u podijeljenom svijetu, stvaranje rasta i radnih mjesta za novu eru, AI kao pokretačka snaga za privredu i društvo, samo su neke od tema Foruma.

U Davos dolaze predstavnici više od 100 država (Reuters)

Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu će se održati od 15. do 19. januara i ugostiti će više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svjetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.

Ključne teme foruma u Davosu su “Postizanje sigurnosti i saradnje u podijeljenom svijetu”, “Stvaranje rasta i radnih mjesta za novu eru”, “Vještačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo” i “Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju”, navodi se na web stranici te organizacije, prenosi Tanjug.

Na forumu će između ostalih učestvovati premijer Kine Li Qiang, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken, savjetnik SAD-a za državnu sigurnost Jake Sullivan, francuski predsjednik Emmanuel Macron, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen, premijeri Belgije i Španije Alexander De Croo i Pedro Sanches, kao i predsjednik Argentine Javier Milei.

Niz događaja

Učestvovat će i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, premijer Holandije Mark Rutre, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i drugi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učestvovat će putem video-veze.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella će prema programu foruma diskutirati u utorak sa osnivačem Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Klausom Schwabom.

Učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu će se u četvrtak obratiti i izvršni direktor kompanije za razvoj vještačke inteligencije OpenAI Sam Altman u okviru debate “Tehnologija u turbulentnom svijetu”.

Izvor: Agencije