Meloni traži od EU zeleno svjetlo za Lufthansino preuzimanje ITA-e

Lufthansa je već preuzela bivše državne aviokompanije u Švicarskoj, Austriji i Belgiji.

Lufthansa će preuzeti 41 posto udjela u ITA-i, koja je stvorena 2020. godine nakon restrukturiranja propalog prijevoznika Alitalije (EPA)

Italijanska premijerka Giorgia Meloni traži od Evropske komisije da podrži sporazum prema kojem bi njemački zračni prijevoznik Lufthansa preuzeo manjinski udio u italijanskom zračnom prijevozniku ITA-i.

“Čudno je da Evropska komisija blokira rješenje problema ITA-e”, rekla je Meloni, nakon završetka summita G20 u New Delhiju, prenosi Hina.

Lufthansa će preuzeti 41 posto udjela u ITA-i, koja je stvorena 2020. godine nakon restrukturiranja propalog prijevoznika Alitalije. Početno ulaganje iznosilo bi 325 miliona eura.

Italijanska vlada preuzela je kontrolu nad posrnulim prijevoznikom u martu 2020. godine, nakon nekoliko neuspješnih ponuda za preuzimanje.

Službeni Rim i Lufthansa Group razgovarali su nekoliko mjeseci i krajem aprila 2020. objavili sporazum koji još čeka zeleno svjetlo Bruxellesa.

Potencijalna monopolistička pozicija

Za odluku je odgovoran evropski povjerenik za privredu Paolo Gentiloni, socijaldemokrat i bivši italijanski premijer koji pripada suparničkoj političkoj stranci od premijerkine krajnje desne Braće Italije, piše agencija dpa.

Sporazum o preuzimanju podliježe analizi temeljem zakona o tržišnoj utakmici i na nacionalnom i na evropskom nivou, a u fokusu bi trebala biti potencijalna monopolitička pozicija na aerodromima u Rimu i Milanu.

Trenutno, Lufthansa grupa uglavnom obavlja transfer putnika iz bogatije sjeverne Italije prema Muenchenu letovima koje obavlja kompanija Air Dolomiti. ITA bi joj trebala osigurati tržišni udio u okruženju kojim dominiraju strani niskotarifni prijevoznici poput Ryanaira i Easyjeta.

Lufthansa je već preuzela bivše državne aviokompanije u Švicarskoj, Austriji i Belgiji.

Nasljednika belgijske Sabene, Brussels Airlines, je preuzela u dvije faze, u početku također s manjinskim udjelom, a zainteresirana je i za portugalski TAP.

Izvor: Agencije