Dolar jača petu sedmicu zaredom

Rast kursa američke valute najduže je razdoblje njegovog uspona u posljednjih 15 mjeseci, a poduprto je robustnim rastom ekonomije SAD-a.

Kurs dolara porastao je prema najvažnijim svjetskim valutama (Reuters)

Na globalnim deviznim tržištima kurs dolara je prošle sedmice porastao prema najvažnijim svjetskim valutama petu sedmicu zaredom, što je najduže razdoblje njegovog uspona u posljednjih 15 mjeseci.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, na kraju sedmice iznosio je 103,43 boda, ojačavši 0,56 posto u odnosu na sedmicu ranije.

Pritom je kurs dolara prema evropskoj valuti ojačao 0,72 posto, pa je cijena eura u petak bila 1,0865 dolara.

Dolar je poskupio i prema japanskom jenu, za 0,3 posto, na 145,37 jena, prenosi Hina.

Rast kursa dolara petu sedmicu zaredom najduže je razdoblje njegovog uspona u posljednjih 15 mjeseci, a poduprto je robustnim rastom američke ekonomije, uprkos visokim Fedovim kamatnim stopama, kao i posustalim kineskim oporavkom, što je ojačalo potražnju za sigurnom američkom valutom.

Fed: Značajni rizici vezani uz inflaciju

U četvrtak je zapisnik sa posljednjeg zasjedanja Feda pokazao da većina guvernera i dalje vidi “značajne rastuće rizike vezane uz inflaciju”, što sugerira da su skloni nastavku ciklusa podizanja kamatnih stopa.

To je podiglo prinose po američkih 10-godišnjim državnim obveznicama na najviši nivo od oktobra prošle godine, na 4,328 posto.

Snažni ekonomski pokazatelji, pogotovo promet u maloprodaji, ojačali su očekivanja da će kamatne stope možda ponovo rasti.

“Tržište želi da Fed stane s dizanjem kamatnih stopa, ali podaci to jednostavno ne podržavaju. Averzija prema riziku, viši prinosi po obveznicama, podaci koji ukazuju na otpornost ekonomije na recesiju… Sve je to perfektno pomoglo dolaru”, ocijenio je Tony Sycamore, analitičar IG-a.

Izvor: Agencije