Preko luke Constanta isporučeno 8,1 miliona tona ukrajinskog žita

Prije rata u Ukrajini, iz te luke je izvezeno 25 miliona tona za godinu dana, ali pojedini operateri navode da će taj rekord sada biti nadmašen, jer se dosta uložilo u povećanje kapaciteta.

Pšenica
Ukrajinske žitarice sada se izvoze iz luke u Constanti, odakle tradicionalno Rumunija izvozi svoje žitarice (EPA)

Ukrajina je isporučila 8,1 milion tona žitarica preko rumunske crnomorske luke Constanta u prvih sedam mjeseci ove godine, pri čemu je tempo usporen nakon što je Rusija napala infrastrukturu ukrajinskih luka.

Ukrajinske žitarice sada se izvoze iz luke u Constanti, odakle tradicionalno Rumunija izvozi svoje žitarice, kako to čine i Mađarska te Srbija, javlja Tanjug.

Prije rata u Ukrajini, iz te luke je izvezeno 25 miliona tona za godinu dana, ali pojedini operateri navode da će taj rekord sada biti nadmašen, jer se, kako navode, dosta uložilo u povećanje kapaciteta.

Namjeravaju udvostručiti količine ukrajinskih žitarica

Ukrajinske luke na Dunavu činile su oko četvrtinu izvoza žitarica prije nego što se Rusija povukla iz sporazuma koji su podržali Ujedinjeni narodi, a sada su postale glavni izlazni put za žitarice ka Rumuniji.

Ranije ovog mjeseca, rumunske vlasti su potvrdila da Rumunija, kao članica EU i NATO-a, ima za cilj da udvostruči mjesečni tranzitni kapacitet ukrajinskog žita do Constante na četiri miliona tona.

Ukrajina izvozi žitarice preko dunavskih luka

Istovremeno, ukrajinski mediji javljaju da je Ukrajina u prvoj polovini augusta izvezla 820.000 metričkih tona žitarica preko svojih luka na rijeci Dunav, trenutno njenoj glavnoj izvoznoj ruti.

Konsultantska kuća APK-Inform, na koju se poziva Reuters, nije pritom dala usporedne brojke.

Ukrajina tradicionalno većinu svoga žita izvozi preko crnomorskih luka Odese i Mikolajiva, ali je sada te terete prisiljena prebaciti na Dunav nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žitarica preko crnomorskih luka.

No, nedavni ruski napadi na lučku infrastrukturu mogli bi utjecati i na izvoz Dunavom. Kijev je prethodnih dana javio da su ruske bespilotne letjelice oštetile silose i skladišta žitarica u riječnoj luci Reni na Dunavu, a potom su napali i luku Izmail.

Izvor: Agencije