EK za reviziju pravila o genetski modificiranim usjevima

Evropska komisija nastoji poljoprivrednicima omogućiti pristup otpornijim usjevima, ali i smanjiti upotrebu pesticida.

Grupe za zaštitu životne sredine kažu da je biljkama potrebna pažljiva kontrola (EPA)

Evropska komisija predložila je reviziju svojih pravila o genetski modifikovanim usjevima (GMO) kako bi se ublažila pojedina ograničenja za biljke koja su rezultat novije tehnologije za uređivanje gena.

Kako javlja Reuters, Evropska komisija je takav potez obrazložila time što nastoji da poljoprivrednicima omogući pristup otpornijim usjevima i kako bi se smanjila upotreba hemijskih pesticida.

EK je pokrenula reviziju 2021. nakon što je zaključila da zakon o GMO-u iz 2001. “nije pogodan”.

Komisija je predložila da se biljke nove genomske tehnike (NGT) podijele u dvije kategorije, pa bi se tako usjevi koji se mogu dobiti prirodnim ili konvencionalnim uzgojem bili izuzeti od GMO zakonodavstva i zahtjeva za obilježavanje, dok bi se sve ostale biljke tretirale kao GMO, za koje je potrebna procjena rizika i autorizacija.

Ubrzanje procesa

Biljke će se kvalifikovati za prvu kategoriju ako nema više od 20 genetskih modifikacija.

Brži proces odobravanja bi se primijenio za drugu kategoriju biljaka ako su, na primjer, tolerantnije na klimatske promjene ili zahtijevaju manje vode ili đubriva.

“Oplemenjivanje biljaka obično traje više od jedne decenije od prvih pozitivnih rezultata istraživanja do ulaska na tržište. Uređivanje gena nam omogućava da izvučemo pet godina iz ovog procesa”, rekao je Matthias Berninger, šef odjeljenja za održivost kompanije Bayer.

Grupe za zaštitu životne sredine kažu da je biljkama potrebna pažljiva kontrola i da prijedlog rizikuje da evropska poljoprivreda postane zavisna od velikih agrobiznis kompanija, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada