Evropska komisija pripremila plan za uvođenje digitalnog eura

Komisija je predložila i da digitalni euro, kao nematerijalna valuta, dobije status zakonskog sredstva plaćanja u eurozoni, a trenutno taj status imaju samo novčanice i kovanice eura.

Do uvođenja digitalnog eura će trebati nekoliko godina, u svakom slučaju neće ga biti prije 2028. godine (Reuters)

Evropska komisija je predložila uspostavljanje okvira za moguće uvođenje digitalnog eura te prijedlog da se osigura obavezno prihvaćanje plaćanja u gotovini kako bi se odagnao strah mnogih da bi digitalna valuta mogla sasvim istisnuti gotovinu.

Komisija je predložila i da digitalni euro, nematerijalna valuta, dobije status zakonskog sredstva plaćanja u eurozoni, a trenutno taj status imaju samo novčanice i kovanice eura, prenosi Hina.

„Takvim prijedlozima će se također osigurati da gotovina i dalje bude u potpunosti dostupna, dok će Evropskoj centralnoj banci omogućiti da s vremenom razvije praktične aspekte digitalnog eura“, izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije.

Prema njegovim riječima, plaćanje digitalnim eurom bilo bi „sigurno i zaštićeno, trenutno i praktično – online i offline“.

Mogućnosti kao kartice i aplikacije

Digitalni euro nudio bi mogućnosti koje i danas pružaju kartice i aplikacije, ali i plaćanje bez pristupa internetu, što nije moguće s karticama ili mobilnim aplikacijama. Tzv. offline digitalni euro omogućavao bi transakcije i bez internet veze ako je druga strana u transakciji fizički blizu, bilo da je riječ o osobi ili o trgovini. To bi omogućilo i plaćanje i u udaljenim područjima s nepouzdanom internet vezom te u slučaju nedostatka komunikacijskih mreža ili nestanka struje.

Za donošenje zakonskog okvira nadležni su zakonodavna tijela u EU-u, Vijeće i Parlament, ali konačnu odluku o uvođenju digitalnog eura donosi Evropska centralna banka.

Komisija navodi da će do uvođenja digitalnog eura trebati nekoliko godina, u svakom slučaju neće ga biti prije 2028. godine.

Jednako vrijedan kao i gotovina

Digitalni euro bio bi i jednakovrijedan gotovinskom. Za razliku od kripto imovine, digitalni euro bio bi novac centralne banke. Evropska centarlna banka garantirala bi da je siguran, da ima stabilnu vrijednost i da se može zamijeniti po nominalnoj vrijednosti za eurogotovinu. Nasuprot tome, kripto imovina može značajno fluktuirati u vrijednosti i ne može se garantirati njihova zamjena u euro gotovinu.

Digitalni euro moći će se koristiti bilo gdje u eurozoni, bez obzira gdje se platitelj nalazi i koju komercijalnu banku ili pružatelja usluga plaćanja koriste. Plaćanje će biti moguće u svakom trenutku, 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Digitalni euro omogućio bi i osobama bez bankovnih računa da vrše ili primaju digitalna plaćanja i da besplatno pristupaju osnovnim funkcijama. Te funkcije uključivale bi i pretvaranje gotovine u digitalni euro i obrnuto. Trenutno, oko četiri miliona ljudi u EU-u nema bankovni račun što ih stavlja u nepovoljan položaj jer ne mogu, na primjer koristiti usluge elektronske trgovine.

Zabrinutost banaka

Komisija navodi da bi digitalni euro poboljšao privatnost korisnika, a korištenjem digitalnog eura bez pristupa internetu privatnost korisnika bila bi jednaka kao da koristi gotovinu.

Navodi se i da je cilj današnjih prijedloga osigurati da oni koji to žele i dalje mogu plaćati u gotovini, tako da se propiše zakonska obaveza o prihvaćanju gotovine, što bi, između ostaloga, onemogućilo kompanijama da jednostrano uvedu isključivo bezgotovinsko plaćanje.

Komisija ističe da digitalni euro neće zamijeniti gotovinu, nego će biti još jedna dodatna mogućnost plaćanja.

Digitalni euro zabrinjava banke koje se boje zbog mogućeg velikog gubitka prihoda ako pojedinci masovno počnu povlačiti svoje pologe s računa i pretvarati ih u digitalni euro, koji se, za razliku od novčanica i kovanica, ne bi nalazio u njihovim bilancama. Zbog toga Komisija predlaže da se ograniči iznos koji svaki pojedinac može imati u digitalnoj valuti.

Izvor: Agencije