Jednoj od najvećih ruskih aviokompanija prijeti prizemljenje trećine letjelica

Utair je četvrta po veličini ruska aviokompanija koja ima više od 200 aviona i helikoptera i čiji je saobraćaj usmjeren ka velikim naftnim poljima i rudarskim područjima u Sibiru.

Ruski zvaničnici tvrdili su ranije da će ta zemlja moći naći zamjene za strane dijelove i druge proizvode (Reuters)

Jedna od najvećih ruskih aviokompanija Utair s velikom mrežom u Sibiru mogla bi imati trećinu svojih helikoptera izvan pogona zbog teškoća u nabavci dijelova, priznao je generalni direktor kompanije Andrej Martirosov.

Govoreći na sajmu avijacije u Moskvi, rekao je kako sankcije koje je Zapad uveo Rusiji poslije početka njene invazije na Ukrajinu pogađaju rusku ekonomiju.

Ruski zvaničnici tvrdili su ranije da će ta zemlja moći naći zamjene za strane dijelove i druge proizvode, podsjeća AP.

Problemi s održavanjem motora

„Od helikoptera u cirkulaciji, flota bi mogla biti smanjena za 30 posto. Ovo je uglavnom zbog motora, kako za helikoptere strane proizvodnje tako i domaće helikoptere u kojima motori nisu domaće proizvodnje“, rekao je Martirosov.

Utair je četvrta po veličini ruska aviokompanija koja ima više od 200 aviona i helikoptera i pruža, kako zakazane tako i charter letove. Saobraćaj joj je usmjeren ka velikim naftnim poljima i rudarskim područjima u Sibiru.

Izvor: Agencije