Ford će u državi Tennessee proizvoditi 500.000 električnih ‘pickupa’ godišnje

Fordova tvornica za sklapanje kamiona i tvornica baterija koje vodi zajednička kompanija pod nazivom BlueOvalSK zapošljavat će najmanje 6.000 ljudi, uz investiciju od 5,6 milijardi dolara.

Tvornica u državi Tennessee proizvodit će vozila sa neutralnim emisijama ugljika, uz korištenje obnovljive energije (Reuters - Ilustracija)

Nova Fordova tvornica na zapadu američke savezne države Tennessee moći će proizvoditi do 500.000 električnih pickupa godišnje u punom kapacitetu, objavila je kompanija.

Američki proizvođač automobila najavio je u septembru 2021. da će izgraditi i tvornicu baterija na parceli od 1.460 hektara u Stantonu, sjeveroistočno od Memphisa, javlja AP.

Izgradnja na lokaciji BlueOval City počela je prošle godine. Ford planira pokrenuti proizvodnju električnog kamiona druge generacije kodnog naziva „Project T3“ do 2025. godine.

Fordova tvornica za sklapanje i tvornica baterija koje vodi zajednička kompanija pod nazivom BlueOvalSK zapošljavat će najmanje 6.000 ljudi, uz investiciju od 5,6 milijardi dolara, naveli su predstavnici kompanije.

Pomoć u jačanju lokalne ekonomije

BlueOvalSK će također izgraditi dvije tvornice baterija u gradu Glendale, u državi  Kentucky, u investiciji vrijednoj 5,8 milijardi dolara. Očekuje se da će projekti stvoriti gotovo 10.800 radnih mjesta.

Tvornica u državi Tennessee proizvodit će vozila sa neutralnim emisijama ugljika, uz korištenje obnovljive energije.

Neki od ruralnih okruga te američke države, koji okružuju tvornicu, nadaju se da će to pomoći u jačanju njihove ekonomije.

S ekonomijom koja se uglavnom zasniva na poljoprivredi, u okrugu Haywood se stanovništvo smanjilo za 4,9 posto na 17.864 ljudi od 2010. do 2020. godine, što je jedan od 14 okruga u kojima je smanjen broj stanovnika, pokazali su podaci popisa.

Očekuje se da će tvornica dovesti i mala i velika poduzeća na to područje, uključujući hotele, restorane, zdravstvene ustanove i dobavljače za tvornicu. Vrijednosti nekretnina bi također mogle porasti, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije