Biden tvrdi da je američki bankarski sistem siguran nakon kolapsa banaka

Do kolapsa, potaknutog visokim kamatama, došlo je nakon što su štediše iz Banke Silicijske doline odjednom povukle sva svoja sredstva.

Biden je rekao da će uprave banaka biti smijenjene i da će tražiti bolji nadzor i regulaciju većih banaka (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden poručio je da je bankarski sistem u zemlji siguran nakon kolapsa dvije banke, poručujući da korisnici i porezni obveznici neće snositi gubitke.

Njegov ekonomski tim je tokom vikenda sarađivao s regulatorima na mjerama, koje su uključivale garancije za depozite u Banci Silicijske doline i Signature banci, uspostavljanje novog objekta koji bi bankama omogućio pristup hitnim fondovima i olakšao im pozajmljivanje od Federalnih rezervi u hitnim slučajevima.

Biden je rekao da će uprave banaka biti smijenjene i da će tražiti bolji nadzor i regulaciju većih banaka.

‘Bankarski sistem je siguran’

Do kolapsa, potaknutog visokim kamatama, došlo je nakon što su štediše iz Banke Silicijske doline odjednom povukle sva svoja sredstva.

“Zahvaljujući brzoj akciji moje administracije u proteklih nekoliko dana, Amerikanci mogu imati povjerenja u to da je bankarski sistem siguran. Vaši depoziti će biti tu kada ih budete trebali. Male firme širom zemlje s depozitnim računima u ovim bankama mogu lakše disati, znajući da će moći platiti radnike i račune, a njihovi vrijedni zaposlenici također mogu disati lakše”, rekao je Biden.

“Prošle sedmice, kada smo saznali za probleme banaka i utjecaj koji bi mogle imati na radna mjesta i male kompanije te bankarski sistem u cjelini, naredio sam svom timu brzo djelovanje kako bih zaštitio te interese. I oni su to uradili”, dodao je.

Najveći kolaps od 2008.

Silicon Valley je u petak zatvorena, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu svjetske finansijske krize kolabirao Washington Mutual.

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je jučer da savezna vlada neće pomoći banci Silicijske doline koja je bankrotirala, ali da radi na tome da pomogne njenim korisnicama.

Britanski ogranak kalifornijske Banke Silicijske doline (SVB) koja je bankrotirala prodat je banci HSBC uz posredovanje britanske vlade i Banke Engleske, saopćilo je britansko ministarstvo finansija.

Izvor: Al Jazeera i agencije