Argentinci se bore s rastućom inflacijom od gotovo 100 posto

Južnoamerička zemlja, koja se godinama bori s rastom cijena, zabilježila je godišnju inflaciju od 98,8 posto.

Mnogi su bili prisiljeni promijeniti svoje kupovne navike i smanjiti luksuz (Reuters)

Stopa inflacije u Argentini dosegnula je skoro 100 posto, saopćila je vlada, pri čemu štediše osjećaju veći udarac zbog nekih od najbrže rastućih cijena u svijetu, a budžeti radnika su opterećeni jer troškovi premašuju visinu plata.

Južnoamerička zemlja, koja se godinama bori sa spiralno rastućim cijenama, zabilježila je ubrzanje mjesečne inflacije na šest posto u januaru, u skladu s predviđanjima, dok je godišnja brojka dosegla 98,8 posto, najviše od hiperinflacije u 1990-ima.

Gisella Saluzzo (30), doktorica u Buenos Airesu, morala je posegnuti za uštedama.

“Istina je da živim dan za danom, tražim niske cijene, idem na pijace. Tražimo gdje je meso jeftinije, povrće jeftinije i tražimo online promocije kako bismo prošli bolje”, rekla je novinskoj agenciji Reuters.

Pad popularnosti vlade

Raskošna inflacija pogodila je privredu, prisilivši centralnu banku da poveća kamatne stope na nevjerovatnih 75 posto. To je uzrokovalo veliki pad popularnosti peronističke vlade lijevog centra predsjednika Alberta Fernandeza uoči općih izbora u oktobru. Konzervativna opozicija sada vodi u anketama jer je Argentincima dosta inflacije, a mnogi krive loše ekonomsko upravljanje i vladino štampanje novca.

Brian Muliane, 33-godišnji kiropraktičar, kaže da se bori za preživljavanje između inflacije i poreza.

“U našem poslu, između plaćanja jedne i druge stvari, zajedno s porezima, oni nas dave”, rekao je. “Mnogo je onih koji ne mogu ni raditi.”

‘Stezanje kaiša’

Inflacija je 2022. završila na 95 posto i još bi se mogla ubrzati ove godine uprkos vladinim mjerama za borbu protiv nje. Mnogi su bili prisiljeni promijeniti svoje kupovne navike i smanjiti luksuz.

“Postoje stvari koje sam prestala kupovati jer kažem ‘ne’, jednostavno je nemoguće da se ovoliko povećavaju cijene”, rekla je 50-godišnja učiteljica Andrea Mendoza dok je bila u kupovini.

“Dakle, ne kupujem neke stvari, mijenjam navike ili kupujem na sniženjima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada