Velika Britanija na gubitku 29 milijardi funti zbog Brexita

Studija Banke Engleske pokazuje da je zemlja pretrpjela gubitak poslovnih investicija od referenduma iz 2016. u vrijednosti od 29 milijardi funti, ili 1.000 funti po domaćinstvu.

Investicije u privatnom sektoru 'zaustavljene' su nakon odluke o izlasku iz Evropske unije (EPA)

Velika Britanija je pretrpjela gubitak poslovnih investicija od referenduma o Brexitu 2016. godine u vrijednosti od 29 milijardi funti (32,8 milijardi eura), ili 1.000 funti (1.130 eura) po domaćinstvu, pokazuje studija Banke Engleske.

Jonathan Haskel, vanjski član devetočlanog odbora za monetarnu politiku Banke Engleske, koji određuje kamatne stope u Velikoj Britaniji, rekao je da su investicije u privatnom sektoru “zaustavljene“ nakon odluke o izlasku iz Evropske unije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Kazao je da je odmah nakon glasanja Velika Britanija počela zaostajati za trendom iz prethodnih šest godina i da je “patila mnogo više“ u poređenju s drugim velikim industrijaliziranim ekonomijama, otvarajući jaz u produktivnosti, koji je ostavio trajne ožiljke.

Nepopravljiva šteta ekonomiji

Studija Haskela i njegovog tima vjerovatno će podstaći zabrinutost da su glasanje o Brexitu i strategija koju je usvojio bivši premijer Boris Johnson da napusti jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju nanijeli nepopravljivu štetu ekonomiji Velikoj Britaniji.

Tajni međustranački samit prošle sedmice, koji je okupio vodeće odlazeće članove kabineta, raspravljao je o poteškoćama Velike Britanije od izlaska iz EU-a, kao i o tome šta bi se moglo učiniti da se situacija poboljša.

Većina studija koje se bave gubitkom nacionalnog dohotka ili bruto domaćeg proizvoda (BDP) Velike Britanije fokusirale su se na trgovinu.

Izvor: Agencije