Britanija i EU predstavljaju carinski sporazum za S. Irsku

Roba koja putuje iz ostatka Velike Britanije u Sjevernu Irsku neće biti podložna fizičkoj carinskoj kontroli zahvaljujući pravilu ‘crvenih’ i ‘zelenih’ prometnih traka, prenose mediji.

Protokol za Sjevernu Irsku ometa trgovinu između tog dijela Ujedinjenog Kraljevstva i ostatka države otkako je stupio na snagu 2021. (EPA)

Novi sporazum kojim će se riješiti spor između Velike Britanije i Evropske unije o trgovinskim pravilima u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita, mogao bi biti objavljen za dvije sedmice, izvijestio je The Telegraph.

Po novom planu, roba koja putuje iz ostatka Velike Britanije u Sjevernu Irsku neće biti podložna fizičkoj carinskoj kontroli zahvaljujući pravilu “crvenih” i “zelenih” prometnih traka, prenosi Reuters.

Širi okvir sporazuma čeka konačno odobrenje Downing Streeta, izvijestio je britanski list pozivajući se na osobe upoznate s temom.

Ometanje trgovine

Protokol za Sjevernu Irsku, koji bi trebao zaštititi jedinstveno tržište EU-a bez stvaranja kopnene granice na irskom otoku, ometa trgovinu između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva otkako je stupio na snagu 2021.

Očekuje se i to da će u zajedničkom objavi o postignutom sporazumu biti najavljena i nova odredba o ulozi Evropskoga suda pravde u Sjevernoj Irskoj, kojom se naglašava da će se taj sud koristiti samo kao posljednje sredstvo u sporovima između Britanije i EU-a.

Izvor: Agencije