Qatar Airways i Airbus sporazumom riješili spor o avionima A350

‘Prijateljski sporazum’ okončava spor težak dvije milijarde dolara, a koji se odnosi na sigurnost ekskluzivnog evropskog mlaznog aviona za duge letove.

Qatar Airways je prizemljio svoje avione Airbus A350 zbog 'ubrzane stope propadanja' trupa dugodometnih aviona (Reuters)

Qatar Airways i Airbus postigli su sporazum u dugogodišnjem pravnom sporu o sigurnosti aviona A350. U zajedničkom saopćenju kompanija navodi se kako je sporazum „prijateljski i obostrano prihvatljiv“.

„Projekat popravke je sada u toku i obje strane se raduju sigurnom povratku ovih aviona u zrak“, navodi se u saopćenju.

„Prijateljski sporazum“ okončava spor težak dvije milijarde američkih dolara, a koji se odnosi na sigurnost ekskluzivnog evropskog mlaznog aviona za duge letove – javni spor bez presedana je doveo do toga da je Airbus opozvao desetke drugih narudžbi Katara uoči sudskog procesa planiranog za juni.

Ubrzana degradacija

Qatar Airways je prizemljio svoje avione Airbus A350 zbog, kako je navedeno, „ubrzane stope propadanja“ trupa dugodometnih aviona. Aviokompanija je dovela u pitanje trup aviona napravljen od kompozitnog karbona zbog kojeg je avion lakši i jeftiniji za rad jer troši manje goriva.

U decembru 2021. je katarska nacionalna aviokompanija objavila kako tuži Airbus u Londonu zbog, kako je navedeno, “ubrzane degradacije površine” širokog aviona A350. Pukotine obojene površine pokazale su šupljine u donjem nivou zaštite od gromova, što je dovelo do prizemljenja 29 aviona.

Airbus, čije je sjedište u francuskom Toulouseu, priznao je manjkavosti u kvaliteti, ali je tvrdio kako su avioni sigurni. Narednog mjeseca je otkazao više milijardi vrijednu narudžbu Qatar Airwaysa za 50 manjih, a jako traženih, mlažnjaka A321neo.

Tajni detalji sporazuma

Detalji sporazuma su povjerljivi, kompanije su navele kako dogovor nije priznanje odgovornosti bilo koje od stranaka, te kako će obje odustati od tužbi i „krenuti naprijed i raditi kao partneri“.

Proizvođač aviona je također objavio kako će obnoviti sve narudžbe koje je otkazao u sklopu spora, ali da će prvih 50 A321neo aviona biti isporučeno 2026. godine, tri godine kasnije od planirane isporuke.

Prvi od 23 neisporučena A350 bit će isporučen ove godine.

Izvor: Agencije