Devizni depoziti Rusa na najnižem nivou od februara 2008. godine

Vrijednost deviznih depozita građana Rusije je u oktobru mjesečno pala za 1,5 posto na 26,8 milijardi dolara, što je najniža svota od februara 2008. godine.

Ukupan obim deviznih sredstava fizičkih lica u ruskim bankama je u oktobru pao za 1,4 posto na 41,6 milijardi dolara (Reuters)

Vrijednost deviznih depozita građana Rusije je u oktobru mjesečno pala za 1,5 posto na 26,8 milijardi dolara, što je najniža svota od februara 2008. godine, proizilazi iz podataka koje je objavila centralna Banka Rusije (BR).

U oktobru je smanjena i vrijednost sredstava na tekućim računima građana Rusije – za dva posto na 14,7 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

To je najmanji iznos od juna 2017. godine, prenosi RIA Novosti.

Devizna sredstva

Ukupan obim deviznih sredstava fizičkih lica u ruskim bankama je u oktobru pao za 1,4 posto na 41,6 milijardi dolara.

Kineski juan činio je u 2022. godini gotovo četvrtinu plaćanja u ruskom uvozu, objavila je ranije ruska Centralna banka, također ističući da je njegov udio porastao u valutnom trgovanju u februaru ove godine.

Udio juana skočio je sa svega četiri posto na čak 23 posto u ukupnim plaćanjima ruskog uvoza u 2022. godini, pokazuju podaci Centralne banke u Moskvi.

Izvor: Agencije