Indiana: Za smrt radnika u Amazonovom skladištu kazna 7.000 dolara

Amazon, druga privatna firma po broju zaposlenih u SAD-u, nalazi se pod posebnim nadzorom zbog velikog broja povrijeđenih radnika u skladištima.

Istraga je pokazala da Amazon nije uspio da osigura radno mjesto od 'očiglednih opasnosti koje mogu da izazovu smrt' (Reuters)

Američka savezna država Indiana kaznila je američku kompaniju Amazon sa 7.000 dolara zbog smrti jednog od njenih zaposlenih, 20-godišnjeg Caes Gruesbecka.

Nakon 11-sedmične istrage utvrđeno je da je Gruesbeck pokušavao da ukloni prepreku na pokretnoj traci u Amazonovom distributivnom centru u Fort Wayneu, u Indiani, međutim, udario je u traku, glava mu je ostala zaglavljena i preminuo je od povreda zadobijenih “tupim predmetom”, prenio je Tanjug pisanje Washington Posta.

Sigurnosni zvaničnici su nakon istrage utvrdili da Amazon nije uspio da osigura radno mjesto od “očiglednih opasnosti koje mogu da izazovu smrt”, a kazna je bila maksimalna za državu Indiana – 7.000 dolara.

Veliki broj povrijeđenih radnika

Amazon, druga privatna firma po broju zaposlenih u SAD-u, nalazi se pod posebnim nadzorom zbog velikog broja povrijeđenih radnika u skladištima, a brojne državne agencije su podigle uzbunu zbog ergonomske sigurnost.

Vašingtonski list dodaje da slučajevi poput Gruesbeckovog ukazuju na ograničenu mogućnost savezne države, ali i saveznih organa, da efikasno sprovedu kazne ili nametnu sigurnosne standarde na moćne korporacije kao što je Amazon, koji je imao profit od 9,9 milijardi dolara u prošlom kvartalu.

“Sedam hiljada dolara za smrt 20-godišnjaka? Šta će to da uradi Amazonu? Očigledno, ne postoji pravi finansijski podsticaj za firme poput Amazona da promijene radnu okolinu i načine je sigurnijom”, rekao je advokat Steven Wanger, koji se zalagao za zakone koji su više u korist radnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada