Američka pošta zaključila godinu s gubitkom od 6,5 milijardi dolara

Američka državna pošta agresivno je podizala cijene poštanskih marki i provodi desetogodišnji plan restrukturiranja koji bi trebao spriječiti prognozirano akumuliranje gubitaka.

Obim pismovnih pošiljki smanjio se u ovoj godini za 6,1 posto, na 46 miliona, a u odnosu na 2006. otprilike je prepolovljen (EPA)

Američka državna pošta US Postal Service izvijestila je da je poslovnu godinu 2023. zaključila s neto gubitkom od 6,5 milijardi dolara, uz najmanji obim pismovnih pošiljki od 1968. godine.

U poslovnoj godini 2022. koja je završila u lanjskom septembru US Postal Service poslovao je s neto dobiti od 56 milijardi dolara, prenosi Hina.

Gubitak u poslovnoj godini 2023. uključuje 2,6 milijardi dolara troškova inflacije “povrh onoga što se prognoziralo i što se uspjelo nadoknaditi”, rekao je izvršni direktor Louis DeJoy.

Značajna stavka bio je i trošak penzija.

Prihod im se zadržao na nivou prošle poslovne godine i iznosio je 78,2 milijarde dolara.

Cijene poštanskih maraka

Američka državna pošta agresivno je podizala cijene poštanskih marki i provodi desetogodišnji plan restrukturiranja koji bi trebao spriječiti prognozirano akumuliranje gubitaka u tom periodu od 160 milijardi dolara. Ovu godinu trebali su završiti s pozitivnom nulom.

Izvršni direktor naglašava da će im taj cilj izmaknuti i u novoj poslovnoj godini.

“Uprkos planiranim značajnim smanjenjima naših troškova poslovanja i rastu prihoda od dostave paketa nećemo dosegnuti pozitivnu nulu u 2024. godini”, rekao je DeJoy.

Istakao je ipak da su smanjili prognozirani gubitak od 160 milijardi dolara “na manje od 60 milijardi dolara”.

Obim pismovnih pošiljki smanjio se u ovoj godini za 6,1 posto, na 46 miliona, a u odnosu na 2006. otprilike je prepolovljen. Prihod je u toj kategoriji usluga ipak porastao za 2,1 posto, na 24,5 milijardi dolara, zahvaljujući višim cijenama poštanskih marki.

Dostava pismovnih pošiljki, poput pisama i računa, glavni je izvor prihoda US Postal Servicea.

U aprilu 2022. američki predsjednik Joseph Biden potpisao je zakon kojim je USPS-u osigurano gotovo 50 milijardi dolara pomoći kroz 10 godina, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije