SAD kupio 1,2 miliona barela nafte za strateške rezerve

Iz Ministarstva energetike su naveli da su kupili naftu po prosječnoj ceni od 77,57 dolara po barelu od dvije kompanije, nakon što je podneseno 18 ponuda.

Prošlog mjeseca je Washington podigao cijenu po kojoj se nada da će otkupiti naftu (Al Jazeera)

Sjedinjene Američke Države su kupile 1,2 miliona barela nafte kako bi pomogle popunjavanje svojih strateških rezervi, nakon što su prošle godine prodale najveću količinu ikada iz svojih zaliha, saopćilo je Ministarstvo energetike.

Iz Ministarstva energetike su naveli da su kupili naftu po prosječnoj cijeni od 77,57 dolara po barelu od dvije kompanije, nakon što je podneseno 18 ponuda, javlja Glas Američke (VoA).

Administracija predsjednika Joea Bidena prošle godine je obavila najveću prodaju iz strateških rezervi – 180 miliona barela – u sklopu strategije za stabilizaciju tržišta nafte i borbe protiv visokih cijena na pumpama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Teškoće s otkupom nafte

Pošto su cijene nafte porasle uslijed smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji, američkoj administraciji bilo je teško otkupiti naftu za rezerve.

Prošlog mjeseca je Washington podigao cijenu po kojoj se nada da će otkupiti naftu na 79 dolara ili manje za barel, u odnosu na raniji raspon cijena između 68 i 72 dolara.

Iz Ministarstva energetike su ranije saopćili kako se nadaju da će kupiti tri miliona barela za isporuku u decembru i još tri miliona barela u januaru po višoj cijeni, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije