Naftni div Exxon Mobil se okreće vađenju litija

Kompanija će litij vaditi iz slanih podzemnih voda u saveznoj državi Arkansas, poznatoj po značajnim nalazištima litija, kako bi osigurala domaći izvor nabave tog metala.

Procjenjuje se da bi Exxon trebao uložiti oko dvije milijarde dolara kako bi proizveo 50.000 tona litija i potencijalno zaradio 800 miliona dolara (EPA)

Američki naftni div Exxon Mobil objavio je da će 2027. početi vaditi litij u SAD-u kako bi osigurao zalihe ključnog metala koji se koristi u baterijama električnih automobila i u elektronici.

Kompanija će litij vaditi iz slanih podzemnih voda u saveznoj državi Arkansas, poznatoj po značajnim nalazištima litija, kako bi osigurala domaći izvor nabave, prenosi Reuters. Exxon planira litijem snabdijevati više od milion električnih vozila godišnje i postati vodeći dobavljač tog metala do 2030.

Dan Ammann, predsjednik Exxonovog poslovnog odjela Low Carbon, nije otkrio koliko kompanija namjerava uložiti u poslovanje s litijem niti kada bi moglo postati profitabilno.

Konvencionalne metode bušenja

Analitičari financijske kompanije TD Cowen procjenjuju da bi trebali uložiti oko dvije milijarde dolara kako bi proizveli 50.000 tona litija, uz potencijalnu zaradu od 800 miliona dolara.

Najveća američka naftna kompanija potvrdila je da će koristiti konvencionalne metode bušenja kojima se koristi pri eksploataciji nafte i plina te potom tehnologiju direktne ekstrakcije za odvajanje litija iz slane vode.

Udružit će snage s partnerom Tetra Technologiesom, proizvoditi litij na mjestu vađenja i prodavati ga pod markom Mobil Lithium, prenosi Hina.

Izvor: Agencije