Više od 20.000 ukrajinskih kamiona blokirano na poljskoj granici

Blokadom granice poljske transportne kompanije upozoravaju na ‘nelojalnu konkurenciju’ i traže ponovno uvođenje dozvola za ulazak kamiona ukrajinskih prijevoznika kako bi se njihov broj smanjio.

Na prijelazu Hreben red kamiona je dugačak 40 kilometara, a vrijeme čekanja za prelazak je 'oko 160 sati' (Reuters)

Više od 20.000 kamiona stoji na granici Ukrajine i Poljske jer ih danima ne propuštaju poljski vozači smatrajući ih „nelojalnom konkurencijom“.

Prema objavi ukrajinskog Ministarstva za rekonstrukciju, nekoliko desetaka poljskih transportnih kompanija je početkom sedmice blokiralo tri granična prijelaza između dvije zemlje. Traže ponovno uvođenje dozvola za ulazak kamiona ukrajinskih prijevoznika kako bi se njihov broj smanjio, prenosi AFP.

Na prijelazu Hreben, red kamiona je dugačak 40 kilometara, potvrdila je glasnogovornica lokalne policije, dodajući da je vrijeme čekanja za prelazak „oko 160 sati“ (skoro sedam dana). Na prijelazu Rava-Ruska na zapadu Ukrajine neki vozači kažu da čekaju danima.

Najavljuju dugoročnu blokadu

Blokada donosi štetu i ukrajinskoj i poljskoj privredi, kao i privredama drugih zemalja čiji transporteri prevoze robu, navelo je ukrajinsko ministarstvo.

Ukrajina je poručila da je „spremna na konstruktivan dijalog radi rješavanja situacije“, ali organizatori poljskog protesta najavljuju dugoročnu blokadu, bar do kraja godine.

Poljska je prihvatila stotine hiljada izbjeglih Ukrajinaca i među glavnim je donatorima vojne pomoći Ukrajini, ali njeni odnosi s Kijevom su posljednjih mjeseci napeti zbog neslaganja o izvozu ukrajinskih žitarica u Evropu preko Poljske koja smatra da joj taj izvoz obara cijene, podsjeća Beta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada