Godišnji skup Svjetske banke i MMF-a od 9. do 16. oktobra

Na skupu u marokanskom Marakeshu će biti prisutni ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja.

Reklamni pano za nadolazeći godišnji sastanak u Marakeshu (Reuters / Abdelhak Balhaki)

Godišnji skup Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počet će 9. oktobra u marokanskom gradu Marakeshu i trajaće do 15. oktobra.

Na ovom skupu će biti prisutni ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja, a cilj okupljanja je, prema riječima direktorica MMF-a Kristaline Georgieve, “gradnja mostova ka budućem održivom i inkluzivnom rastu”.

Kako se navodi na stranici Svjetske banke, u najvažnije događaje ovog skupa spadaju konferencija za medije Svjetske banke, koja će biti održana 11. oktobra, kao i konferencija za novinare MMF-a dan kasnije, prenosi Tanjug.

Sastanak Odbora za razvoj MMF-a će biti održan 12. oktobra, a plenarna sjednica skupa 13. oktobra.

Međunarodni monetarni i finansijski komitet (IMFC) će održati sastanak 14. oktobra.

Skup nakon zemljotresa u Maroku

Prisutnima će se obratiti predsjednik Svjetske banke Ajay Banga, direktorica MMF-a Kristalina Georgieva, direktorica UNICEF-a Catherine Russell, marokanska ministrica za energetsku tranziciju i održivi razvoj Leila Benali te mnogi drugi zvaničnici.

Svjetska banka i MMF donijeli su odluku da zajedno s marokanskim vlastima u toj zemlji, koju je pogodio zemljotres 8. septembra, održe ranije planirani godišnji skup u Marakeshu od 9. do 15. oktobra.

“Od razornog zemljotresa u Maroku 8. septembra, Svjetska banka i MMF radili su u bliskoj saradnji s marokanskim vlastima i timom eksperata kako bi temeljno procijenili kapacitete Marakesha da bude domaćin godišnjih sastanaka 2023. godine”, saopćio je ranije MMF.

Izvor: Agencije