Inflacija u Hrvatskoj pala na 5,8 posto

Stopa inflacije od 5,8 posto najniža je u Hrvatskoj od januara prošle godine, dakle prije početka ruske agresije na Ukrajinu, kada je iznosila 5,7 posto.

procijenjena godišnja stopa inflacije za grupu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 8,1 posto (Reuters)

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u oktobru na 5,8 posto na godišnjem nivou, objavio je Državni zavod za statistiku. To predstavlja najnižu stopu inflacije od prošlogodišnjeg januara, javlja Hina.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u oktobru stopa inflacije iznosila 5,8 posto u odnosu na oktobar 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest septembar ove godine, bila viša za 0,4 posto.

To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjem nivou, s obzirom da je u septembru inflacija iznosila 6,7 posto.

Pad cijena energije

Stopa od 5,8 posto najniža je stopa inflacije u Hrvatskoj od januara prošle godine, dakle prije početka ruske agresije na Ukrajinu, kada je iznosila 5,7 posto.

Posmatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za grupu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 8,1 posto, za usluge 7,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 5,6 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 0,2 posto, naveo je DZS.

Statističari će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u oktobru prema klasifikaciji individualne potrošnje prema namjeni (European Classification of Individual Consumption according to Purpose, ECOICOP) objaviti 16. novembra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada