Pad cijena svjetske nafte zbog krize na Bliskom istoku

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je 1,8 posto – na 90,48 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,6 posto – na 85,54 dolara.

Na londonskom tržištu cijena barela je u plusu u odnosu na početak godine za pet posto, a na američkom tržištu oko sedam posto
Na londonskom tržištu cijena barela je u plusu u odnosu na početak godine za pet posto, a na američkom tržištu oko sedam posto (EPA)

Nakon dvije sedmice rasta, na svjetskim su tržištima cijene nafte prethodnih dana pale, a njihovo kretanje uglavnom je ovisilo o vijestima s Bliskog istoka.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je 1,8 posto – na 90,48 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,6 posto – na 85,54 dolara, prenosi Hina.

Cijelu sedmicu cijene su oscilirale u relativnom uskom rasponu, ovisno uglavnom o vijestima s Bliskog istoka. Kada su vijesti ukazivale na zaoštravanje sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa, cijene nafte su rasle, a kada bi se činilo da napetosti popuštaju – cijene bi pale.

Njihov pad na sedmičnom nivou bio bi i veći da u petak cijene nisu porasle oko tri posto jer je trgovce uznemirio napad američkih borbenih aviona na skladišta oružja i municije u Siriji. Pentagon je objasnio da je tako uzvratio na napade paravojnih snaga, koje podržava Iran, na američke oružane snage od početka sukoba Izraela i Hamasa.

Vrlo teško prognozirati cijene nafte

Sukob Izraela i Hamasa te oružani incidenti u regiji nisu zasad direktno utjecali na opskrbu naftom, ali mogući su poremećaji u isporukama iz Irana i ostalih velikih proizvođača u Zaljevu.

„Čak i najupućenijim posmatračima zbivanja u regiji još je uvijek vrlo teško pouzdano prognozirati kako će se kriza razvijati jer još uvijek nije jasno gdje su linije čije bi prekoračenje moglo na front izvesti još aktera“, rekla je Helima Croft iz RBC Capitala.

Nakon posljednjeg pada, na londonskom tržištu cijena barela je u plusu u odnosu na početak godine za pet posto, a na američkom tržištu oko sedam posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada