Davos: 2023. godina će biti bolja nego što se očekivalo

Ključno pitanje za sve nas je klima na prvom mjestu, poručio je francuski ministar finansija Bruno Le Maire na završetku Svjetskog ekonomskog foruma.

Moguća eskalacija rata u Ukrajini prepoznata je kao jedna od glavnih prijetnji za stabilnost globalne ekonomije (AP)

Godina pred nama će biti bolja za globalnu ekonomiju nego što se očekivalo, ali postoje mnogi rizici, među koje spadaju trgovinski rat SAD-a i Evropske unije i eskalacija rata u Ukrajini, zaključci su završnog panela Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu.

Kineska ekonomija će, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u 2023. godini porasti za 4,4 posto, izjavila je genaralna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

Ponovno otvaranje Kine nosi i rizik povećane globalne potražnje za energentima i nove inflatorne pritiske, dodala je.

Ovogodišnji Davos obilježila je i debata o neslaganjima SAD-a i EU-a zbog subvencija za energetsku tranziciju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ključno pitanje nije Kina na prvom mjestu, SAD na prvom mjestu, Evropa na prvom mjestu… Ključno pitanje za sve nas je klima na prvom mjestu”, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Maire.

Prijetnje stabilnosti globalne ekonomije

Le Maire će uskoro, zajedno s njemačkom delegacijom, otputovati u Washington i probati uvjeriti SAD da unese izmjene u svoj plan subvencija za energetsku tranziciju, koji prema EU nije kompatibilan sa sličnim globalnim inicijativama.

Unija prebacuje Bijeloj kući protekcionizam i boji se da su evropske firme zakinute, pošto se novac Washingtona može povući samo za proizvode koji se prave na teritoriji Sjeverne Amerike.

Moguća eskalacija rata u Ukrajini je također prepoznata kao jedna od glavnih prijetnji za stabilnost globalne ekonomije.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je konstatirala da je 2022. godina bila “veoma čudna” i pozvala vlade da fiskalnom politikom spriječe pregrijavanje ekonomije.

ECB će nastaviti s čvrstom fiskalnom politikom koliko god dugo to bude potrebno, zaključila je Lagarde.

Izvor: Agencije