Gazprom prepolovio izvoz ruskog gasa van bivšeg sovjetskog bloka

Poslije uvođenja zapadnih ekonomskih sankcija Rusiji, kao reakcija na njen napad na Ukrajinu, Moskva je znatno smanjila izvoz svojih energenata ka EU.

Da bi nadoknadila gubitke Moskva pokušava da poveća svoje isporuke gasa kineskoj privredi (EPA)

Izvoz gasa ruske kompanije Gazprom van zemalja bivšeg sovjetskog bloka pao je za 45,5 posto u 2022. godini.

Gazprom je objavio taj podatak u analizi poslovanja u prošloj godini obilježenoj snažnim smanjenjem isporuke ruskih energenata Evropi kao posljedica zapadnih sankcija zbog ruske ofanzive u Ukrajini, prenosi Beta.

U saopštenju, generalni direktor te kompanije Aleksej Miler objavio je da je ta grupa izvezla 100,9 milijardi kubnih metara gasa 2022. godine zemljama u “dalekom inostranstvu”, što je izraz koji ne uključuje bivše sovjetske republike.

U 2021. godini Gazprom je izvezao 181,1 milijardu kubnih metara gasa tim istim zemljama.

Poslije uvođenja zapadnih ekonomskih sankcija Rusiji, kao reakcija na njen napad na Ukrajinu, Moskva je znatno smanjila izvoz svojih energenata ka EU.

Početkom decembra, Evropska unija, zemlje G7 i Australija dogovorile su se da uvedu i granicu za cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, u nadi da će time uskratiti Moskvi znatne prihode.

Kao odgovor Rusija je objavila da će od 1. februara zabraniti prodaju svoje nafte stranim zemljama koje koriste ograničenje cijena nafte.

Okretanje Aziji

Da bi nadoknadila gubitke Moskva pokušava da poveća svoje isporuke gasa kineskoj privredi, velikom potrošaču energije i ubrzava taj proces.

Krajem decembra ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je eksploataciju velikog nalazišta u Sibiru koje će omogućiti povećanje izvoza ka Kini. Rusija planira da od 2024. počne i izgradnju gasovoda Snaga Sibira 2 da bi snabdijevala Peking preko Mongolije.

Direktor Gazproma Miler naveo je da su izgledi za povećanje potrošnje gasa u svijetu uglavnom povezani za Aziju i prvenstveno za Kinu.

Miler je rekao da su u 2022. godini isporuke Kini, na njen zahtjev, prešle količinu predviđenu ugovorima.

Postojeći gasovod Snaga Sibira 1 i budući sa Dalekog istoka, Snaga Sibira 2, prema Mileru, omogućiće isporuku oko 100 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini.

Izvor: Agencije