Kuvajt petostruko uvećava izvoz dizela u Evropu

Evropska unija se suočava s potencijalnom nestašicom goriva zbog zabrane uvoza naftnih derivata iz Rusija.

Na londonskom tržištu cijena barela je u plusu u odnosu na početak godine za pet posto, a na američkom tržištu oko sedam posto
Očekuje se da će i Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati povećati izvoz goriva u Evropu (EPA)

Kuvajt ove godine planira značajno povećati izvoz dizela i goriva za aviokompanije u Evropu, što bi pomoglo kontinentu da nadoknadi pad priliva iz Rusije.

“Bliskoistočna zemlja očekuje da će od 2022. godine petostruko povećati isporuke dizelskog goriva Evropi, na 2,5 miliona tona, odnosno oko 50.000 barela dnevno. Također, planira udvostručiti prodaju avionskog goriva na skoro pet miliona tona“, navodi Bloomberg, pozivajući se na neimenovani, dobro upućeni izvor.

Evropska unija se suočava s potencijalnom nestašicom goriva zbog zabrane uvoza naftnih derivata iz Rusija, koja bi trebala stupiti na snagu 5. februara, zbog invazije na Ukrajinu.

Velika ulaganja u nove rafinerije

Cijene dizela bi u ovom kvartalu mogle dostići iznos od 200 dolara po barelu, jer sankcije mogu prouzrokovati globalni manjak, ocjenjuje Bank of America, prenosi Tanjug.

Procjenjuje se da je EU krajem prošle godine kupovao skoro 1,3 miliona barela naftnih derivata iz Rusije dnevno, od čega je otprilike polovina bila dizel.

Kuvajt je posljednjih godina uložio desetke milijardi dolara na modernizaciju i izgradnju novih rafinerija.

Također, očekuje se da će i drugi bliskoistočni proizvođači nafte, kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, povećati izvoz goriva u Evropu 2023. godine.

Izvor: Agencije