Mediji: Hrvatska izgubila spor s MOL-om, mora platiti stotine miliona dolara

Hrvatska zbog izgubljenog spora mora platiti 300 miliona dolara, s kamatama; pali su i prigovori o korupciji prilikom MOL-ove kupovine INA-e.

Postupak je 2013. godine pokrenuo MOL, tvrdeći da Hrvatska nije poštovala obaveze iz glavnog ugovora o plinskom biznisu i njegovih aneksa (Reuters - Ilustracija)

Hrvatska je izgubila arbitražni postupak oko kompanije INA koji je pokrenuo MOL, u sporu u kojem je mađarska kompanija tvrdila da hrvatska vlada nije poštovala svoje obaveze iz ugovora o plinskom poslovanju, donosi Večernji list.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska zbog izgubljenog spora mora platiti između 250 i 300 miliona dolara, s kamatama, a pali su i hrvatski prigovori o korupciji prilikom MOL-ove kupovine kompanije INA od hrvatske države.

Spor se vodio pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID).

Postupak je još 2013. godine pokrenuo MOL, tvrdeći da Hrvatska nije poštovala obaveze iz glavnog ugovora o plinskom biznisu i njegovih aneksa.

Drugi izgubljeni spor

Prema ugovoru iz 2009. godine, predviđeno je izdvajanje (neisplativog) dijela plinskog poslovanja iz kompanije INA tako da država preuzme podzemno skladište plina u Okolima, što je i učinila, ali nije preuzela i trgovinu plinom i to je bilo uporište za MOL-ovu tužbu.

To je druga arbitraža koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Prva je vođena pred Komisijom UN-a za međunarodno trgovačko pravo, koju je  pokrenula vlada tadašnjeg premijera Zorana Milanovića.

Aktualni premijer Andrej Plenković još je krajem 2016. godine najavio da Hrvatska kreće u reotkup dioničkog udjela MOL-a u kompaniji INA. Taj proces još uvijek traje.

Izvor: Agencije