Inflacija u SAD-u u junu premašila devet posto

U 12 mjeseci zaključno s junom cijene su u SAD-u porasle 9,1 posto, najsnažnije od 12-mjesečnog razdoblja zaključno sa novembrom 1981. godine.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u junu 1,3 posto u odnosu na maj kada je uvećan 1,0 posto (EPA)

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je u junu na 9,1 posto, dosegnuvši najviši nivo u proteklih 40 i po godina, potaknuta rastom cijena motornih goriva i hrane, pokazao je izvještaj ministarstva rada.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u junu 1,3 posto u odnosu na maj kada je uvećan 1,0 posto, izvijestilo je ministarstvo.

U 12 mjeseci zaključno s junom cijene su porasle 9,1 posto, najsnažnije od 12-mjesečnog razdoblja zaključno sa novembrom 1981. godine. U 12 mjeseci zaključno sa majem uvećane su 8,6 posto, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Hrana poskupila za više od 10 posto

Indeks koji prati cijene energije porastao je u tom razdoblju 41,6 posto, najsnažnije od 12-mjesečnog razdoblja zaključno s aprilom 1980. godine. Hrana je poskupila 10,4 posto, najviše od 12-mjesečnog razdoblja zaključno s februarom 1981. godine.

Energija je u junu poskupila 7,5 posto u odnosu na maj, odražavajući 11,0-postotni rast cijena motornih goriva i 8,2-postotni rast cijena plina za domaćinstva.

Poskupilo je i brašno, za 5,3 posto u odnosu na maj. U takvim su uvjetima obroci u školama i kantinama poskupili čak 24,2 posto.

Rast potrošačkih cijena širom svijeta

Kada se isključe hrana i energija, cijene su u junu bile više za 0,7 posto nego u maju kada su uvećane 0,6 posto.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s junom uvećane su 5,9 posto.

Potrošačke cijene porasle su širom svijeta još prošle godine, potaknute poremećajima u nabavnim lancima i poticajima kojima su vlade nastojale ublažiti posljedice pandemije COVID-19.

U ovoj godini njihov je rast dodatno ubrzao zbog poskupljenja hrane i goriva, koje su potaknuli rat u Ukrajini i zapadne sankcije na ruske energente.

Izvor: Agencije